Когато бях диагностицирана с диабет тип 2 преди няколко години, най-трудното решение беше да се откажа от сладкото. Постоянно правех торти и сладкиши, а след това не ми позволяваха да ги ям. Един ден моя приятелка ми каза рецептата за тази торта за диабетици , която правеше за мъжа си, защото той също беше диабетик.
Първоначално си помислих, че няма да ми хареса, но когато всички у дома я одобриха, се зарадвах. Дори моето семейство ме моли да правя тази торта по-често от обикновените, които съдържат захар. Засега кръвната ми захар се регулира години наред освен с диета от диетолог и с постоянно следене на нейното ниво.
Въпреки че диабетиците могат да я ядат, все пак препоръчвам първо да се консултирате с лекар, защото заболяването е различно за всеки, а някои пациенти може изобщо да не трябва да консумират някои от съставките. Рецептата е следната:
Шоколадова торта за диабетици
Продукти:
150 г черен шоколад без захар
120 г банани
90 г растително мляко
250 г безглутеново брашно (аз използвах смес от брашно от овес и зелена елда)
15 г какао
5 г натриев бикарбонат (сода)
щипка сол
още 150 г банани
110 мл вода
1 супена лъжица ябълков оцет
още 75 г черен шоколад без захар
Приготвяне:
Разтопете 150 г черен шоколад на водна баня, докато стане течен. След това го оставете настрана да се охлади малко, докато обелите 120 г банани, това са около 2 средно големи банана. Нарежете ги на по-малки парчета и ги сложете в блендер, за да направите паста без бучки.
Добавете растителното мляко и разбийте още малко, след което добавете предварително разтопения шоколад и смесете всички съставки до течна и еднородна смес. Така приготвената смес се покрива с найлоново фолио и се слага в хладилника да престои 30 минути.
Пригответе сухите съставки: В дълбока купа сложете смесеното брашно без глутен (аз използвах овесено и елда), добавете малко сода бикарбонат, щипка сол и какаото. Разбъркайте докато сместа се хомогенизира.
Разбийте останалите банани по същия начин, както преди, след това добавете вода със стайна температура и 1 супена лъжица ябълков оцет. Блендирайте отново. Разтопете останалия шоколад, след което го добавете към тази смес и разбъркайте всички съставки.
Така приготвената смес се изсипва при сухите съставки, разбърква се добре до смесване и цялата смес се прехвърля в малка форма с гъвкав ринг и хартия за печене и се заравнява добре по повърхността.
Блатът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути, като може да отнеме и повече, защото ще стане малко по-дебел.
След изпичане се отстранява повърхностната недопечена част на блата и той се разделя по дължина на две части, за да се получат две кори. Покрийте първата кора с половината от крема, който приготвихте предварително, след това сложете втората кора отгоре и покрийте цялата торта с останалия бананово-шоколадов крем.
По желание украсете с боровинки отгоре, тази торта не е много лека, така че не прекалявайте с украсата.