за тортата:
115 гр полусладък шоколад, разтопен с 2 с.л. ром или кафе
115 гр масло, размекнато на стайна температура
2/3 ч.ч. захар
3 жълтъка
3 белтъка
щипка сол
1 с.л. захар
1/3 ч.ч. смлени бадеми
1/4 ч.л. бадемов екстракт
3/4 ч.ч. пресято брашно
за ганаша:
30 гр полусладък шоколад
1 с.л. ром или кафе
3 с.л. масло
Приготвяне на тортата:
Включете фурната да се загрява на 180 градуса.
Пригответе кръгла форма за торта с диаметър 20 см и дълбочина около 4 см. Намазнете форматаи я поръсете с брашно.
Разтопете шоколада с 2 с.л. ром или кафе на водна баня. Разбийте маслото с 2/3 ч.ч. захар, докато получите светло жълта и пухкава кремообразна смес. Прибавете жълтъците и продължете да разбивате докато получите гладка еднородна смес.
Разбийте белтъците с щипката сол в отделна чиста купа, докато се образуват меки връхчета. Поръсете с 1 с.л. захар и доразбийте, докато получите твърд сняг.
С помощта на шпатула смесете разтопения шоколад и сместа с жълтъците, след това прибавете ситно смлените бадеми и бадемовия екстракт. Разбъркайте добре и прибавете 1/4 от разбитите на твърд сняг белтъци, разбърквайки внимателно (по този начин ще олекотите сместа и после по-лесно ще прибавите останалите белтъци). Прибавете 1/3 от оставащите белтъци, разбъркайте леко и прибавете като отново пресявате 1/3 от брашното. Разбъркайте и бързо повторете процедурата, като редувате белтъци и брашно.
Изсипете тестото в приготвената форма като заравните съвсем леко тестото към ръба й. Печете на средното ниво на фурната за около 25 минути. Тортата е готова, когато се е понадигнала и около центъра се е образувал ръб с дебелина около 6,5 - 8 см, който е напълно изпечен. Центърът трябва леко да "мърда", когато разклатите формата и ако направите теста с клечката за зъби, тя трябва да излиза леко намазнена.
Оставете тортата да изстине във формата за около 10 минути. След това прокарайте внимателно остър нож около ръба на тортата и я извадете върху решетка, за да изстине напълно за около 2-3 часа.
След това покрийте с шоколадов ганаш и поръбете с филирани бадеми.
Бадемите се смилат в кухненския робот с 1/2 с.л. захар докато станат съвсем фини парченца.
Приготвяне на ганаша:
Разтопете шоколада и кафето на водна баня, докато получите много гладка смес. Махнете съда от водната баня и прибавете и разбийте с шоколадовата смес 1 с.л. масло. След като получите хомогенна смес, прибавете по същия начин - лъжица по лъжица - останалото масло. Прехвърлете отново на водна баня, но този път върху ледено студена вода като продължавате да разбивате, докато шоколадовият ганаш се изстуди напълно и се разлива съвсем гладко. След това го изсипете наведнъж върху тортата и загладете, ако е необходимо с шпатула. Декорирането с ганаш става само върху напълно изстинала торта.