масло - 6 с.л.
кафе - 1 ч.ч.
мътеница - 1 ч.ч.
яйца - 2 броя
захар - 1 ½ ч.ч.
брашно - 1 ¼ ч.ч.
какао - ½ ч.ч. на прах
бакпулвер - 1 ч.л.
сода бикарбонат - 1 ¾ ч.л.
ванилова есенция - 2 ч.л.
сол - 1 ч.л.
сметана - 2/3 ч.ч. пълномаслена, за ганаша
шоколад - 200 г нарязан, със сладко-горчив вкус, за ганаша
бял шоколад - 450 г за стърготините
ядки - по избор, за поръсване
Предварително загрейте фурната на 180 градуса. Разтопете маслото с кафето и добавете мътеницата. Сложете яйцата и захарта в купата на миксера и ги разбийте на ниска скорост.
Добавете едно след друго брашното, солта, какаото, бакпулвера и содата. Разбивайте ги докато се смесят. Прибавете ванилията и сместа с кафето, след което отново разбийте добре.
Можете да използвате няколко чашки или тавичка за торта. Напръскайте я с готварски спрей с растително олио и изсипете сместа в нея. Печете 15-20 минути.
За да приготвите ганаша загрейте сметаната в тенджера с дебело дъно, докато започнат да се образуват мехурчета по ръба и. Сипете шоколада в по-големина купа.
Добавете половината от сметаната и ги оставете да престоят 30 секунди, за да се разтопи шоколада. Разбъркайте, за да получите еднородна смес. След това добавете останалата сметана и отново разбъркайте.
Извадете тортата от тавичката или формичките и я оставете да изстине върху решетка, поставена над тава покрита с пергаментна хартия. Когато изстине, намажете тортата обилно с ганаша и изчакайте излишния да се оттече. Преместете шоколадовата торта върху поднос.
По желание може да приготвите шоколадови стърготини от бял шоколад. С помощта на белачка за зеленчуци изрежете тънки парченца шоколад и декорирайте тортата с тях. Друг вариант е да поръсите с натрошени ядки по избор.