1 чаша фурми без костилка
2/3 чаша вода
1 ч.л. сода за хляб
1 консерва нахут (или бял боб – отцеден и добре измит)
1/2 чаша фини овесени ядки
5 с.л. захар
1/3 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода за хляб
2 с.л. ябълков сок
1/3 чаша прясно мляко
1.5 с.л. олио или зехтин
1/2 с.л. ванилов екстракт
1/2 чаша шоколадов чипс (натрошен шоколад)
Загрейте фурната на 175 градуса и намазнете кръгла форма за торта с подвижно дъно.
В малък съд смесете фурмите и водата и нагрейте на силен огън, докато заврат. След като водата заври, добавете 1 ч.л. сода за хляб и разбъркайте добре. Сместа трябва да започне да се пени; оставете да поври още 1-2 минути, след това махнете от огъня.
Докато се охлаждат фурмите, смесете сухите съставки (освен шоколада) в голяма купа. В отделен съд смесете ябълковия сок, млякото, олиото, ванилията и охладената смес с фурмите. Ако разполагате с кухненски робот, сложете около 1/2 от сухите съставки и 1/2 от мокрите в робот с висока мощност и ги смесете до възможно най-гладка смес. Изгребете сместа в купа и повторете процеса с останалите мокри и сухи продукти. Разбъркайте в получената смес шоколадовия чипс и излейте тестото в намазнената форма.
Печете 35-40 минути. Оставете да се охлади 15-тина минути, преди да извадите от формата.