![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
За блата:
Жълтъците се разбиват със захарта на светъл крем, след което се добавя постепенно брашното, смесено с какаото - лъжица по лъжица (като се бърка непрекъснато). Отделно се разбиват с щипка сол белтъците - на гъст сняг - и се добавят внимателно към останалата смес - трябва да се получи обемна и лека смес.
Намасляват се 2 кръгли форми за торта и в тях се разпределя поравно сместа. Пекат се в загрята предварително умерена (по-скоро слаба) фурна, като вратичката не се отваря първите 20 минути, за да не спадне обемът. Готовността се проверява със суха клечица - трябва да излезе чиста след набождане.
За крема:
Маслото се разбива на пухкав крем с пудрата захар. Шоколадът се разтопява на водна баня и се добавя към сместа. Прибавят се още ромът, един по един жъгтъците на яйцата (като сместа се бърка непрекъснато) и най-накрая - ванилията. Белтъците се разбиват на твърд сняг, след което се добавят внимателно към крема, като се бърка само в една посока.
Стафидите се киснат в малко ром и след като набъбнат, се отцеждат.
Щом изстинат блатовете, първият се намазва с половината крем, отгоре се наръсват стафидите (и по желание натрошените орехи) и се покрива с втория блат. Останалият крем се нанася върху тортата. Доукрасява се с пресято какао, настърган или разтопен шоколад, още ядки и пр. - според предпочитанията.