За блата:
6 яйца
600 мл. захар
300 гр. масло
150 гр. черен шоколад (70% какао)
400 мл. брашно
3 ч.л. бакпулвер
4 с.л. какао
1 щипка сол
50 мл. кокос
За фъстъчения крем:
300 мл. фъстъчено масло
400 мл. крема сирене
200 мл. пудра захар
200 мл. сладкарска сметана
За шоколадовия сос:
100 гр. черен шоколад (70% какао)
100 мл. сладкарска сметана
100 мл. светъл захарен сироп
25 гр. масло
За шоколадовата глазура:
100 гр. черен шоколад
125 гр. млечен шоколад
135 мл. сладкарска сметана
1 с.л. глюкоза или светъл захарен сироп
175 гр. масло на стайна температура
Включете фурната на 175 градуса. Разбийте яйцата със захарта. Разтопете маслото в кастрон. Махнете от огъня и добавете вътре натрошения шоколад. Бъркайте на слаб огън, докато шоколадът се разтопи. Смесете шоколадовата смес с яйчената. Смесете брашното, бакпулвера, какаото и солта в отделен съд с вилица. Пресейте и прибавете бавно получената смес към тестото с шпатула. Намажете подходяща форма с масло и поръсете с кокоса. Излейте вътре тестото. Печете във фурната около 30-35 минути. Пробвайте готовността със суха клечица – блатът трябва да е стегнат, но още леко лепкав вътре. Оставете да се охлади и поставете в хладилника няколко часа.
За фъстъчения крем:
Разбийте на крем фъстъченото масло, крема сиренето и захарта. Разбийте отделно сметаната и я разбъркайте с фъстъчения крем. Извадете от хладилника блата и разрежете на 5 еднакво големи квадрата (ще се наложи да изрязвате и подравнявате малко, докато паснат). Намажете от фъстъчения крем между блатовете.
За шоколадовия сос:
Нарежете ситно шоколада и го смесете със сметаната, захарния сироп и маслото в кастрон. Поставете да къкри на умерен огън, докато се получи гъст шоколадов сос. Оставете готовия сос да изстине.
За шоколадовата глазура:
Нарежете ситно шоколада и поставете в метална купа. Сварете сметаната със сиропа в тенджерка. Излейте топлата смес върху шоколада го оставете така 2 минути. Разбъркайте, докато се получи гладка шоколадова смес. Оставете глазурата да поизстине. Разбийте с миксер или домакинска тел маслото в шоколадовата смес, нарязано на малки парченца. Глазурата трябва да е гладка и лъскава. Излейте я върху тортата и оставете в хладилник 30 минути. След като изтече времето, извадете тортата и я залейте с шоколадовия сироп. Покрийте с фъстъчени ядки.