2 шоколада по 80 грама – млечен или натурален, може и с лешници, но смляни
5 големи или 6 малки яйца
160 грама захар, разделена на две части
1 с.л. с връх какао на прах
1 портокал за фреш (защото е по-сочен) – настържете кората и изцедете сока.
150 гр орехи
Олио за намазване на тавата за печене
Смелете орехите с мелачка и ги смесете с половината захар. Настържете шоколада на ситно ренде и го добавете. Хубаво разбъркайте да се смесят добре и оставете настрана.
С миксер разбийте белтъците и докато разбивате добавете останалата половина захар. Бийте около 3 минути.
Отделно разбийте жълтъците, добавете към тях какаото, сокът от портокала и кората му. Добавете белтъците и накрая изсипете сместа с орехите и шоколада.
Изсипете сместа в намазана с олио тавичка и поставете да се пече в загрята до 150 градуса фурна. След 5 минути увеличете до 180 градуса и оставете така 35-40 минути или до готовност. Можете да проверявате с клечка за зъби – ако нищо не полепва, готово е!
Извадете от фурната и оставете да се охлади добре, след което нарежете на парчета, които вадете от тавичката и украсете отгоре по ваша преценка, например с парченца орехи или плодове.
Кулинарен съвет: Шоколадите могат да бъдат със смлени лешници, тъй като сладкишът придобива невероятния им вкус. Ако лешниците са цели в шоколада, ще се затрудните при настъргването му на ренде
При изваждането от тавичката може да се разчупи първото парче, но не се притеснявайте, лесно се слепва пак.
Да ви е сладко!