За шоколадовите купи:
8 балона
280 гр. качествен черен шоколад, нарязан на ситно
За сметаната:
425 мл. гъста сметана
1 1/2 с.л. плодов ликьор (малинов)
1/4 чаша пудра захар
За украса:
пресни плодове – ягоди, малини, боровинки и пр.
шоколадов сироп (по желание)
мента (по желнаие)
За купите:
Надуйте балоните (трябва да са по-малки и заоблени, като малки купички).
Покрийте 2 тавички за сладки с хартия за печене. Кипнете вода в дълбок съд и намалете котлона, така че да закъкри. Поставете отгоре друга огнеупорна купа и сложете вътре половината от шоколада (не оставяйте парата да докосва шоколада), бъркайте непрекъснато, докато шоколадът се разтопи. Махнете от огъня и разбъркайте вътре останалия шоколад, докато се получи гладка лъскава смес. Капнете по половин чаена лъжичка от разтопения шоколад на 8 места върху хартия за печене, така че да се получат дискове – това ще е основата на купите. Внимателно потопете всеки балон (около 1/2-1/3 от обема му) в разтопения шоколад и поставете върху шоколадовите дискове. Оставете ги в хладилник за около 30 минути. Извадете хартията с балоните и оставете на стайна температура за около 5-10 минути. Стискайки върха на балона с пръсти, пробийте дупчица в балона, за да изпуснете въздуха – оставете да се изпусне БАВНО! Ако балонът не се отдели лесно от шоколада, оставете го за още няколко минути, докато шоколадът се отпусне още малко. Купичките са деликатни, така че ги оставете обратно в хладилника върху хартията.
За сметаната:
В купата на миксера смесете сметаната, ликьора и пудрата захар. Разбийте за около 30 секунди на бавна скорост, за да не се образуват пръски. Увеличете скоростта и бийте, докато сметаната образува връхчета и запазва формата си – около 3-4 минути.
Извадете шоколадовите купи от хладилника. С лъжичка напълнете купите с разбитата сметана, покрийте с измитите плодове и няколко капки шоколад.