200 грама черен шоколад (с поне 70% какао)
половин люта чушка, без семки и нарязана на дребно
100 грама микс от безсолни ядки (бадеми, орехи, лешници и др.)
1 супена лъжица слънчогледови или тиквени семки
100 грама микс сушени плодове (стафиди, боровинки, сини сливи, кайсии и др.)
Загрейте предварително фурната до 200 градуса. Натрошете шоколада на парчета и го разтопете на водна баня до пълното му втечняване. Докато шоколадът се топи, сложете лютата чушка, ядките и семките в тава за печене. Разбъркайте и сложете за 5 минути в горещата фурна, докато семената добият златист цвят. През това време дръпнете разтопения шоколад и го оставете настрани. След като са готови ядките, оставете ги да се охладят и ги счукайте на дървена дъска. Смесете ги със сушените плодове в голяма купа и отделете от получения микс голяма шепа настрани. Останалото изсипете при шоколада и разбъркайте добре. Покрийте тава за печене с пергаментова хартия или такава, която не попива мазнина, и изсипете шоколадовата смес отгоре. Разнесете я добре върху хартията и я загладете отгоре с помощта на лъжица, обърната наобратно. Поръсете равномерно със заделения микс от плодове и ядки и оставете десерта да се охлади за 30 минути в хладилника. След това нарежете шоколада на 12 парчета и сервирайте.