Шоколадово коледно пънче

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Шоколадово коледно пънче
Шоколадово коледно пънче
admin
Добавена от: admin
28785
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

бучка масло, разтопено за намазване
6 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
150г. пудра захар
1 ч.л. ванилия (екстракт)
55 г. какао
пудра захар за поръсване
Плънка:
150 гр. маскарпоне
50ml (60-тина грама) сметана
2 с.л. пудра захар
1/2 ч.л. ванилия
Глазура:
55 гр. млечен шоколад, нарязан
55 гр. черен шоколад, нарязан
170 гр. масло, меко
150 гр. пудра захар
пудра захар или настърган бял шоколад за декорация
 

Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте правоъгълна тавичка за печене с хартия за печене, като оставите около 5 см. от краищата да висят извън ръбчетата. Уплътнете добре хартията по дъното и стените на тавичката с ръце, като може да направите малки диагонални разрези навътре от всяко ръбче, за да не се издува хартията. Може и да закачите с кламер или телбод съседните краища, за да се получи нужната форма. С четка намажете хартията с разтопеното масло.
Сложете белтъците в купа с голяма щипка сол и ги разбийте, докато оформят връхчета, след това оставете настрана. Сложете жълтъците, захарта и ванилията в голяма купа и ги разбийте до светъл крем, подобен на мус. Пресейте отгоре какаото, добавете голяма лъжица от белтъците и ги смесете. Прибавете внимателно и останалите белтъци и излейте тестото в приготвената форма. Загладете повърхността и леко разтръскайте тавичката няколко пъти върху работния плот, за да слегне равномерно тестото.
Изпечете блата 20-22 минути, докато се надигне и стане твърд на пипане. Докато се пече блатът, покрийте работния плот с чиста кърпа и я покрийте щедро с пудра захар. Когато се опече блатът, извадете го от фурната и го оставете да се охлади 5 минути, след това го обърнете върху кърпата и бавно и внимателно обелете хартията. Вземете един от дългите краища на кърпата и го прегънете върху дългия край на блата, след това завийте блата откъм дългия край на руло, заедно с кърпата и оставете да се охлади напълно.
За плънката: сложете маскарпонето в купа и го разбийте леко, да омекне. Добавете останалите продукти и разбивайте още 1-2 минути, докато се сгъсти кремът. За да приготвите глазурата, сложете двата вида шоколад в купа, която поставете върху по-голям съд с топла вода, така че да не докосва дъното. Разтопете шоколада на водна баня, като разбърквате периодично, след това извадете от водата и оставете да се охлади леко. Разбийте маслото на крем, след това разбийте в него разтопения шоколад, а след него добавете и пудрата захар. Ако глазурата е много мека, оставете я в хладилник за около 10-15 минути.
Развийте охладения блат и го намажете с крема, като оставяте ръб от около половин сантиметър от всяка къса страна. Завийте отново рулото стегнато откъм дългата страна (без кърпата). Прехвърлете го върху чиния за сервиране. Намажете рулото щедро с глазура и с помощта на вилица оформете линии за кората на пънчето и пръстени от всеки край. Оставете в хладилника за 1 час, за да се стегне глазурата. Украсете пънчето с поръсена пудра захар или „сняг” от бял шоколад.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft