Шумът в ушите може да бъде предотвратен: Експерти твърдят, че тези храни намаляват риска от шум в ушите, една винаги е на масата ни

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Шумът в ушите може да бъде предотвратен: Експерти твърдят, че тези храни намаляват риска от шум в ушите, една винаги е на масата ни
1998
Снимков материал: pixabay.com
Шумът в ушите може да бъде предотвратен: Експерти твърдят, че тези храни намаляват риска от шум в ушите, една винаги е на масата ни

Около 740 милиона души по света имат шум в ушите - хронично състояние на слуха, при което човек постоянно чува неприятни звуци в едното или двете уши.

Тинитусът често се нарича "звънене в ушите" или "шум в ушите". Причините за шум в ушите са различни, включително загуба на слуха, ушни инфекции, проблеми с щитовидната жлеза и състояние на вътрешното ухо, наречено болест на Мениер.

Понастоящем няма лек за шум в ушите .

Предишни изследвания показват, че има начини, по които човек може да намали риска от развитие на шум в ушите, като защита на слуха си от силни шумове, като музика на концерти или шум от използване на инструменти, управление на стреса, достатъчно сън и поддържане на здравословно кръвно налягане и нива на холестерол.

Предишни изследвания също разглеждат ролята на здравословната диета за намаляване на риска от шум в ушите. Например, проучване, публикувано през февруари 2020 г., показа, че по-високият прием на витамин B12 и диета, богата на протеини, помагат за намаляване на риска от шум в ушите.

Проучване, публикувано през декември 2024 г., установи, че консумацията на риба тон, бяла риба и морски дарове е свързана с по-нисък риск от развитие на дългосрочен шум в ушите при жените.

Ново изследване, резултатите от което са публикувани в списанието BMJ Open, показва, че увеличаването на приема на плодове, фибри, млечни продукти и кофеин в диетата може да помогне за намаляване на риска от шум в ушите, пише Medical News Today .

Консумацията на плодове, диетични фибри и млечни продукти помага за намаляване на риска от шум в ушите.

За това изследване учените анализираха медицински данни от осем проучвания, които изследваха връзката между тинитус и диета при възрастни над 18-годишна възраст, включително повече от 301 000 участници.

В рамките на тези проучвания учените са разгледали 15 специфични хранителни фактора:

  • кофеин
  • въглехидрати
  • млечни продукти
  • яйца
  • мазнини
  • фибри
  • риба
  • плодове
  • маргарин
  • месо
  • протеини
  • захар
  • разнообразна диета
  • зеленчуци
  • вода

В края на проучването учените установиха, че участниците, които консумират плодове, диетични фибри, млечни продукти и кофеин, имат най-нисък риск от развитие на шум в ушите. Плодовете  намаляват риска с 35%, млечните продукти със 17%, кофеинът с 10%, а диетичните фибри с 8%.

Те също така съобщават, че не са открили връзка между останалите 11 хранителни фактора и риска от шум в ушите.

 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft