Блат:
6 яйца
6 супени лъжици брашно
6 супени лъжици захар
Крем:
500 мл прясно мляко
6 супени лъжици нишесте
250 гр. захар
250 гр. маргарин
Пълнеж 1:
ром или екстракт от ром
100 гр. стафиди
Пълнеж 2:
100 гр. желирани бонбони
малинов екстракт
Пълнеж 3:
200 гр. орехи
100 гр. тъмен шоколад
Глазура:
200 гр. тъмен шоколад
Разбиват се 6 белтъка с 6 супени лъжици захар и след това се добавят жълтъците. Когато се разтопи захарта, се добавя брашното и се разбърква. Тестото се пече в кръгла тава с диаметър 40 см, покрита с хартия за печене, на 180 градуса около 20 минути.
Крем:
Приготвя се крем от млякото, нишестето и захарта (нишестето се разтворя предварително, след което се добавя постепенно към врящото мляко със захарта). Сместа се оставя да се охлади и се добавя маргаринът. Разбива се с миксер, за да се хомогенизира.
Сместа се разделя на три части.
В първата част се добавят стафидите, предварително накиснати в ром.
Във втората част се поставят нарязаните желирани бонбони и екстрактът от малина (ако не може да намерите екстракт от малина, тогава за тази част пригответе малинов пудинг)
Към третата част се добавят разтопеният шоколад и счуканите орехи.
Подреждане на тортата:
Блатът се поставя в овална дълбока купа и се разпределя равномерно: правят се разрези на няколко места и излишният блат се отстранява, така че купата да се покрие плътно, без да има неравности. Изрезките тесто се запазват.
След това се нареждат слоевете: първият крем, след него - вторият и третият крем. Накрая с изрезките от блата се покрива повърхността плътно и тортата се поставя в хладилника.
След като хубаво се охлади, тортата се залива с разтопен шоколад и се поръсва с шоколадови пръчици.
Съвет - тази торта може да се направи и със сладолед с вкус по избор - така е идеална за летните жеги. Също така вместо блат могат да се използват готови рула или блат за торта - така е по-бързо и практично. Изборът е ваш!