Ако искате да се организирате малък празник без специален повод - изпечете този пай . Поканете приятели на кафе или чай и се насладете на ароматното сладко лакомство. Този невероятен сладкиш с праскови ще ви зарадва със своя необикновен вкус и външен вид.
В основата на сладкиша е масленият блат, който идеално се съчетава с изварата. За да получите мека и ронлива коричка, максимално охладете водата и използвайте масло, което е престояло във фризера за 20 минути.
Продукти:
1 1/4 чаши брашно
120 гр.
1/4 ч.л. сол
3 с.л. вода
500 гр. фина безсолна извара или сирене тип Филаделфия
1 пак. ванилия
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора
5 с.л. захар
5 с.л. сметана
2 яйца
3 с.л. нишесте
400 гр. праскови от консерва или компот
Приготвяне:
- Настържете маслото, смесете го с брашното и солта. Налейте водата и омесете тесто. Пъхнете го в хладилника за 20 минути.
- В дълбок съд с миксер смесете изварата, яйцата, захарта, нишестето, лимонената кора, ванилията и сметаната.
- Покрийте форма с диаметър от 26 см с хартия за печене.
- Разпределете по дъното й тестото, като оформите и борд. Направете няколко дупчици с вилица.
- Пъхнете формата с тестото за 10 минути във фурна, загрята до 180 градуса.
- Извадете основата от фурната. Разпределете отгоре сместа с извара и половинки праскови. Плодовете трябва да се натиснат в плънката.
- Изпечете сладкиша за 40 минути на 170 градуса.
Оставете сладкиша хубаво да изстине, след което поръсете с пудра захар и поднесете. Приятен апетит!