Просто смесете ябълки и орехи и ще получите чудно вкусен сладкиш, който е подходящ за всеки ден. Без излишно цапане на съдовете - всичко се забърква в една купа или по-дълбока чиния, след което се изсипва в тава и се пече.
Ежедневен сладкиш с ябълки и орехи
Продукти (измерени с чаша 250 ml):
- 4 големи ябълки (5-6 средно големи)
- сок от 1/2 лимон
- 1/2 чаша вода (120 ml)
- 1 чаена лъжичка ванилова захар (или есенция)
- 1 чаша захар (180 g)
- 1 чаша стафиди (150 g)
- 1 чаша орехи или други ядки (100 g)
- 1 щипка сол
- канела на прах на вкус
- 3 яйца
- 1/2 чаша олио (120 ml)
- 2 чаши универсално брашно или смлени овесени ядки (260 g)
- 1 супена лъжица бакпулвер (12 g) )
- пудра захар
- тава 32х20х6см
Приготвяне:
Ябълките се нарязват на ситно и се заливат с лимонов сок, за да не потъмняват. В дълбока купа се смесват ябълките, водата, захарта, ванилията и стафидите.
Снимка: YouTube
След това добавете орехите или ядки по избор, след което подправете с щипка сол и канела на вкус.
Оставете сместа да престои 10 минути, като разбърквате от време на време, за да се разтвори захарта. След това добавете олиото и трите яйца и разбъркайте.
Снимка: YouTube
Накрая добавете постепенно брашното и бакпулвера, след което разбъркайте.
Снимка: YouTube
Намажете формата за печене с чаена лъжичка масло, след това изсипете сместа и я изравнете.
Снимка: YouTube
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-45 минути или до приятен загар.
Снимка: YouTube
Когато изстине, тортата се поръсва отгоре с пудра захар и се сервира.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!