Вкусни и красиво глазирани, те са радост за децата,а и носят много настроение за Коледните празници . Омесват се от медено тесто, изрязват се с различни формички, най-често- Дядо Коледа , звездички, сърчица, елхички, пиленца, човечета, къщички.
Рецептата е лесна, а тестото е ароматно, защото има много подправки.
Продукти:
- 500г мед
- 125г захар
- 60г маргарин
- 850г брашно
- 150г орехови бадемови или кайсиеви ядки
- 1 яйце
- 25г захаросани портокалови кори
- настъргана кора от 1 лимон
- 2 чаени лъжички канела
- 1 чаена лъжичка счукан карамфил
- 1 чаена лъжичка кардамон
- 1 чаена лъжичка джинджифил
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 чаена лъжичка амонячна сода
- 4 супени лъжици прясно мляко още 2 супени лъжици
- За глазурата:
- 3 белтъка
- 180г захар
Начин на приготвяне:
- Смесвате мед, маргарин и захар и затопляте, докато се разтопи захарта
- Прибавяте брашното, разбитото яйце, настърганите портокалови кори и лимоновата кора.
- Накрая поотделно добавяте разтворени в мляко амонячната сода и бакпулверът.
- Тестото омесвате, разточвате на лист с дебелина 0.5 см.
- С формички или с ножче изрязвате фигурките.
- Нареждате в намазана с малко мазнина тавичка, като всяка бисквита предварително намазвате с течен мед.
- Печете при-180 градуса 20 минути.
- След като изстинат, ги глазирате.
- Разбивате белтъците на гъст сняг, като прибавяте по малко от захарта.
- Меденките ги украсявате с тънка четчица.
- Може също да изсипете глазурата във фуния от хартия и да се използва като шприц.
Глазурата може да я оцветите в различни цветове, а към нея да добавите ситни захарни пръчици, бонбони, обелени и нарязани бадеми, парченца от плодове.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари