В допълнение, лесно се отглежда и не е чувствителен към ниски температури. Може да се яде от началото на есента до края на пролетта.
Хранителна стойност на праза
Хранителният му състав е подобен на неговите братовчеди, но съдържа повече протеин, бета-каротин и витамин С. Суровият праз е отличен източник на манган и добър източник на желязо, фолиева киселина , витамини С и В6. Като се има предвид, че при готвене намалява количеството на витамини и минерали, вареният праз остава добър източник на манган и централен източник на желязо, фолиева киселина .
Здравословност
За разлика от червения, или белия лук, празът, е използван самостоятелно, а не само като подправка. Той изобилства от подхранващи и лечебни вещества. Съдържа голямо количество минерали и витамин С и етерични масла със сяра. Тези масла имат благоприятен ефект върху дихателните и храносмилателните органи , бъбреците, черния дроб, кръвта и кръвоносните съдове . Също така от тези масла стимулират миризмата на праза, която е доста специфична и много хора ги отблъсква. При използване на праз препоръчва да се използва цял стрък праз-и белите стъбла и зелените листа.
Листата, които често са избягвани, но съдържат няколко пъти повече витамини, отколкото бялата част.
Ползи за здравето:
- Празът помага за кашлица , успокоява кашлицата и благоприятен ефект върху пресипналост, пневмония и астма.
- Намалява повишено количество пикочна киселина , холестерол и мазнини в кръвта.
- Празът подобрява циркулацията на кръвта и помага при атеросклероза и флебит.
- Той подобрява апетита и стимулира храносмилателната система и червата.
- Празът насърчава по-добра бъбречна функция и отделянето на урина, и помага при болки в бъбреците и камъни в бъбреците.