Ще го ядете като луди след това-Толкова е полезен, а като бонус, зелените части са по-полезни от белите

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Ще го ядете като луди след това-Толкова е полезен, а като бонус, зелените части са по-полезни от белите
38950
Снимков материал: pixabay.com
Ще го ядете като луди след това-Толкова е полезен, а като бонус, зелените части са по-полезни от белите

В допълнение, лесно се отглежда и не е чувствителен към ниски температури. Може да се яде от началото на есента до края на пролетта.

Ето защо, празът е важна храна, особено през зимата, когато изборът на качествени зеленчуци е беден.

Хранителна стойност на праза

Хранителният му състав е подобен на неговите братовчеди, но съдържа повече протеин, бета-каротин и витамин С. Суровият праз е отличен източник на манган и добър източник на желязо, фолиева киселина , витамини С и В6. Като се има предвид, че при готвене намалява количеството на витамини и минерали, вареният праз остава добър източник на манган и централен източник на желязо, фолиева киселина .

Здравословност

За разлика от червения, или белия лук, празът, е използван самостоятелно, а не само като подправка. Той изобилства от подхранващи и лечебни вещества. Съдържа голямо количество минерали и витамин С и етерични масла със сяра. Тези масла имат благоприятен ефект върху дихателните и храносмилателните органи , бъбреците, черния дроб, кръвта и кръвоносните съдове . Също така от тези масла стимулират миризмата на праза, която е доста специфична и много хора ги отблъсква. При използване на праз препоръчва да се използва цял стрък праз-и белите стъбла и зелените листа.

Листата, които често са избягвани, но съдържат няколко пъти повече витамини, отколкото бялата част.

Ползи за здравето:

- Празът помага за кашлица , успокоява кашлицата и благоприятен ефект върху пресипналост, пневмония и астма.

- Намалява повишено количество пикочна киселина , холестерол и мазнини в кръвта.

- Празът подобрява циркулацията на кръвта и помага при атеросклероза и флебит.

- Той подобрява апетита и стимулира храносмилателната система и червата.

- Празът насърчава по-добра бъбречна функция и отделянето на урина, и помага при болки в бъбреците и камъни в бъбреците.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft