Празничен вариант на месно руло от налични продукти!
Съставки:
- свински гърди - 1,3 кг
- сол - 2% от теглото
- захар - 1% от теглото
- черен пипер - 2 ч.л.
- индийско орехче - 1/2 ч.л.
- аджика - 2 ч.л.
- дафинов лист - 3 бр.
- италиански билки - 2 ч.л.
- чесън - 3 скилидки
Процес на готвене:
Намачкайте дафиновия лист на трохи, настържете индийското орехче, прекарайте чесъна през преса и комбинирайте всички съставки (сол, захар, черен пипер, аджика, италиански билки). Разделете получената смес наполовина и натрийте добре в месото от двете страни.
Взимаме голям пакет и сложете вътре гърдите. Затворете опаковката, но не завързвайте плътно и оставете в хладилника за 4 дни. Трябва да обръщате опаковката веднъж или два пъти на ден в продължение на четири дни.
Сега трябва да навиете това парче гърди на много плътно руло. С обикновен кухненски конец направете няколко превръзки по дължината на рулото.
Сега за готвене във фурната използвайте скарата над листа, за да отцедите цялата излишна мазнина. Поставете в предварително загрята фурна до 100 градуса за 3 часа.
Готовото руло прехвърлете във форма, покрийте с фолио и оставете да изстине бавно. Оставете гърдите да се охладят добре, преди да нарежете и сервирате.