Ще направя различен вместо обичайния козунак-

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ще направя различен вместо обичайния козунак-
Ще направя различен вместо обичайния козунак-
2960
Ще направя различен вместо обичайния козунак-
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Съвсем скоро всички ще празнуват един от най-великите християнски празници - Великден . Най-отговорните домакини винаги се опитват да приготвят  козунак  сами, защото именно домашно приготвените, направени с любов, ще бъдат най-вкусните и ароматни .

Ако вече сте изпекли обичайните рецепти за козунаци или просто искате да почерпите семейството и гостите си с нещо ново, опитайте да изпечете този козунак със сирене . Въздушно тесто с мая с пълнеж от сирене и боровинки се превръща в невероятно празничен козунак с необичайна форма.

Състав:

  • пшенично брашно - 330 г 
  • мляко - 40 мл
  • сирене - 200 г 
  • яйце - 1 бр.
  • сушени боровинки - 100 г 
  • ванилия - 1 ч.л.
  • мая - 2 ч.л.
  • захар - 135 г
  • масло - 50гр
  • яйчен жълтък - 2 бр.
  • бадемови листенца - 50 г 
  • сол - 0,5 ч.л.
  • пудра захар - на вкус
  • зехтин

Козунак Крафин - стъпка по стъпка рецепта от снимката

Първо трябва да приготвите кашата. За целта добавете мая и 5 г захар към топло мляко, след това пресейте 30 г брашно и разбъркайте до гладка смес. Покрийте със стреч фолио или кърпа и поставете тестото за 40 минути на топло място. Тестото трябва да се увеличи по обем с 2 пъти.

Отделно натрошете сиренето, добавете към него кашата, яйцето, жълтъците, захарта, ванилията и солта, разбийте до гладка смес. Бавно добавете останалото брашно, замесете лепкаво и дебело тесто.

Намажете стените на дълбоките съдове със зехтин и сложете тестото там. Покрийте съдовете с кърпа, предварително напоена с гореща вода и поставете на топло място за около 1,5 часа.

Намажете ръцете си с масло, за да улесните работата. Разделете тестото на три части: две по-големи и една малка. Заоблете, изравнете, покрийте със стреч фолио и оставете за 10 минути всяка част.

Поръсете брашно върху работната повърхност, разпределете върху нея едно парче тесто и го разточете на тънък правоъгълен слой. Намажете го с олио, поръсете със стафиди (или боровинки) и бадемови ядки. Разточете тестото на дебело руло, покрийте със стреч фолио и направете същото с останалите части на тестото.

Прехвърлете ролката на работната повърхност, отрежете по дължина, оставяйки няколко инча неразрязани. Завийте спирално едната половина към основата, а след това и другата, като я поставите върху първата. Направете същото с останалите ролки.

Преместете тортата във формата и оставете на топло място за още час. След това печете при 190 ° C за 10 минути, след това намалете температурата до 180 ° C и печете още 30 минути. След изпичане украсете с пудра захар.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft