Втечнено отпадъчно месо използват производители във фалшивото сирене. Това разкри д-р Сергей Иванов, биолог в Центъра по биология на храните, предаде Блиц.
Може да се намери на щандовете с етикет "имитиращ продукт", но от време на време некоректни търговци го предлагат на клиентите и като истинско сирене.
Другите съставки на евтиното сирене са сухи и кондензирани млека, желиращи и избелващи агенти. Някои производители биха могли да сложат и отчасти истинско мляко, колкото за цвят, посочи Сергей Иванов.
Той обясни и как точно се употребяват отпадъчните меса в сиренето менте. Използва се механично обезкостено месо, което под въздействието на киселини се превръща в течност - хидролизат. По подобна технология се правят и хранителните добавки за фитнес маниаци, но се ползват разни суровини.
Сместа, която се получава от втечненото месо и млякото, се сгъстява с различни желатини и желиращ колаген, но не с мая, обясни още Иванов.