Процесът на биоферментация в киселото зеле изисква температурите да са стабилни без прекомерни колебания
Не можете да си представите зимата без кисело зеле и нищо чудно, когато от него се правят различни специалитети, които са незаменими на нашите трапези (прочетете също: Баба Иванка винаги добавя това към каймата: Сармите, кюфтетата и мусаката са много по-сочни! )
Освен че е много вкусно, киселото зеле е изключително здравословно. Той е истински източник на витамини С и К, които идеално укрепват имунитета през зимните дни.
Ако искате да направите най-хубавото кисело зеле, освен добър избор на съставките за приготвяне, много важно е кога ще го сложите да се турши. Препоръчва се най-доброто време за мариноване на зелето да е средата на октомври.
Процесът на биоферментация при киселото зеле изисква температурите да са стабилни без прекомерни колебания от 18 до 21 градуса. Най-доброто място за съхранение на зеле е мазето, където няма много температурни разлики, както не е, ако го държите на балкона.
При тези метеорологични условия зелето става бързо и лесно, така че няма нужда да бързате с приготвянето. Ферментацията на киселото зеле обикновено продължава до четири седмици, така че ако се решите на този процес в края на октомври, началото на ноември можете да разчитате, че ще имате вкусно кисело зеле още в края на ноември