Яйца с лесно чупливи черупки напълниха щандовете на столичните магазини. Най-търсеният продукт по Великден се пуква и троши без напън, дори при самото вадене от кутията, оплакаха се прецакани клиенти.
Крехките и некачествени яйца преобладават не едва сред по-евтините - между 17 и 25 стотинки, но и при някои от „свободни" кокошки, които струват от 35 ст.
Повечето от тях се тревожат, че ако и по Великден продават толкова некачествени яйца, няма да остане неспукано при варенето на котлона. Да се чукнеш с подобно яйце е съвсем възможно и целият ритуал на празника да бъде провален, пише "Всеки ден".
Експерти обясниха, че лесно чупливите черупки се получават поради некачествената храна на птиците. Кокошките явно не поемат достатъчно калций с храната и след това няма как да снесат жълтъци със здрави черупки, коментираха стопани. Медици пък припомниха, че яйчената обвивка се ползва точно за лечение на болни, които страдат от недоимък на калций. Качествената твърда черупка съдържа невероятно полезни вещества като мед, флуор, манган, молибден и желязо.
Утешителната новина е, че яйцата няма да поскъпват преди Великден . В това увери шефът на „Яйца и птици - Зора", с. Дончево, която е най-големият производител на българския пазар. Любимият продукт ще запази цената от 17 до 19 ст. на яйце с ДДС в зависимост от категорията. Иванов определи като заблуда твърденията, че има разлика в качеството на яйцата, снесени от кокошки, отглеждани подово или в разширени клетки.
Експертът бе категоричен, че единственото, което определя качеството на яйцата, е начинът на хранене на животните. Иванов обясни, че на кокошките не се дават животински протеини, нито пък добавки и антибиотици, за да растат по-бързо.
Шефът на фирмата от с. Дончево даде и няколко съвета на потребителите за правилна употреба на продукта. Яйцата са най-добри за консумация до 28-ия ден след снасянето, като е абсолютно задължително да се съхраняват при температура до 18 градуса.