С тази марината за месо ще превърнете и най-евтиното месо в сочно и вкусно - досущ като в най-добрите ресторанти!
Така приготвеното печено месо се топи в устата, има красив цвят и коричка, а отвътре е много сочно. Свинските ребра обикновено се получават много сухи и безвкусни след изпичане, така че трябва да ги подправите внимателно. Да не се получи сухо месо, а сочно и пълно със собствен сок, е основната цел на всеки готвач, независимо дали готвите в обикновена фурна или в професионална фурна.
Тази марината за крехко месо се състои от няколко подправки:
Марината за крехко месо
Продукти:
сол
чесън на прах/гранули
червен сладък пипер
черен пипер
Освен това:
2,5 кг свински ребра
1 глава чесън
1 люта чушка
1 зелена ябълка
6 супени лъжици соев сос
1 супена лъжица захар
щипка канела
сокът на 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
Вземете свинските ребра и отстранете жилите с нож.
Правят се разрези в месото първо от едната страна, а след това от другата, за да се получи нещо като решетка.
В купа смесете 2 супени лъжици сол, 1 чаена лъжичка чесън на прах, 2 чаени лъжици червен пипер, 1/2 чаена лъжичка черен пипер. Смесете подправките и поръсете от двете страни на месото. Добавете и подправки между отворите, за да подправите месото вътре.
Разпределете подправките равномерно с ръце, след това почистете 1 скилидка чесън и нарежете скилидките на по-малки парчета. Направете по-малки вдлъбнатини с ножа от страната, от която преди сте направили разрезите и вкарайте скилидките чесън в тях.
Изпечете месото с тази страна нагоре, като преди да го сложите във фурната, нарежете на ситно една люта чушка и подредете парчетата върху месото. Въпреки че може и да не сте почитатели на пикантния вкус, трябва да знаете, че чушката само леко ще излъчва пикантен вкус.
Увийте месото в алуминиево фолио и поставете върху тава за печене. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 2,5 часа. Златно правило: 1 кг месо се пече 1 час, а аз имам 2,5 кг месо и затова го пека 2,5 часа.
Преди да извадите месото от фурната, обелете и почистете една зелена ябълка и я настържете. Към сместа добавете 6 супени лъжици соев сос, 1/2 чаена лъжичка черен пипер, 1/2 чаена лъжичка чесън на прах, 1,5 чаена лъжичка червен пипер, 1 чаена лъжичка захар и щипка канела.
След това изстискайте 1/2 лимонов сок и разбъркайте сместа. Изсипете в тенджера и варете на умерен огън за 5 минути, докато се сгъсти при непрекъснато бъркане, тъй като може да ви изгори.
Когато месото се изпече, отстранете алуминиевото фолио и го намажете от двете страни с този сос, като месото се слага в тава със скара. Включете фурната на 230 градуса и печете още 10 минути отворено, за да се получи хубава коричка. След това изчакайте да изстине, след което сервирайте месото нарязано.