Тесто:
1 кг брашно
1 кубче прясна мая
1 равна супена лъжица сол
500 мл прясно мляко плюс още малко при необходимост
100 мл олио
Плънка:
500 гр. сирене
125 гр. масло или маргарин (разтопени)
1 равна ч.л. сол (може и по-малко, зависи колко е солено сиренето)
За намазване:
1 кофичка заквасена сметана от 200 гр.
2 яйца
Замесете тесто от посочените продукти, като предварително активирате маята в част от топлото мляко. Ако е необходимо, добавете още малко мляко или брашно, за да се получи гладко и меко тесто. Оставете го за 20 минути да втаса, след което разточете тестото на правоъгълник и го намажете с половината от плънката. Прегънете тестото и го намажете с другата половина от плънката. Отново го прегънете наполовина и го разточете на кора с дебелина 1 см.
Нарежете кората по дължина на пръчици, усучете ги на спирали и ги подредете в намазнена тава за печене (или върху хартия за печене).
Оставете сиренките леко да втасат.
Отгоре ги намажете със следната смес:
Към 3 супени лъжици от сместа за плънката (предварително отделени) добавете 1 заквасена сметана, 2 яйца и щипка сол.
Поставете ги в загрята на 180 ° С фурна и печете в продължение на 30 - 40 минути.
Приятен апетит!