Още една рецепта за вкусни патладжани със заливка – прекрасно семейно угощение за любителите на летните зеленчуци
Възползвайте се сега, когато пресните патладжани са расли на слънце, а не в оранжерии.
патладжани
кисело мляко
сирене
яйца
Приготвяне: тиквички (по желание)
Баба приготвяше тези патладжани със заливка по два начина – бърза и бавна рецепта.
И в двата случая първо оставяше нарязаните на колелца патладжани да се изцедят от тъмния ми сок, който дразни организма. Това става като ги наръси обилно със сол.
Когато имаше повече време, баба подсушаваше измитите патладжани и ги запържваше в тигана с мазнина.
След това ги нареждаше в тавичка и ги заливаше със заливка от разбити яйца, кисело мляко и натрошено сирене.
Времето заливката да се изпече е достатъчна цялото ястие да бъде готово.
Така стават невероятно вкусни, но се губи много време, докато бъдат изпържени.
Когато нямаше много време или имаше друга работа за вършене, баба директно нареждаше измитите и оцедени от сока патладжани в тавичката с олио. Слагаше ги да се запекат във фурната и след това ги заливаше с разтвора от яйца, сирене и кисело мляко.
Заедно с нарязаните патладжани, можете да сложете и колелца от пресни тиквички и други зеленчуци по ваш избор.
Преди да ги извадите от фурната, можете да им сложите настърган кашкавал, който блажено се разстила и придава невероятен вкус.
Можете да наръсите с пресен магданоз или копър, когато извадите изпечените патладжани със заливка от фурната.
Вторият вариант патладжани са изключително подходящи за жени, на които времето е ценно.