1 кг брашно
сол
мая
2 с.л. олио
1 връзка пресен лук
кисело мляко
ориз
1/2 кг лапад
магданоз
копър
1 ч.ч. вода
Време: 75 минути
Замесва се тесто с брашното (1 кг), солта, маята, малко олио и хладка вода. Оставя се да втаса. В олиото се задушават пресен лук, ориз и лапад, нарязан на ситно. След като се поизпържи оризът, се добавя водата и се задушава още малко. Като изври водата, сместа се сваля от огъня, подправя се със сол, копър и магданоз. Тестото се измесва и разделя на две топки (едната по-голяма, другата - по-малка). Намазва се тава с олио. Голямата топка тесто се разточва на кора, малко по-голяма от тавата. Слага се първата кора в тавата, покрива се с плънката и се слага втората кора. Краищата на първата се загъват навътре и притискат. Щирникът се намазва с кисело мляко и набожда на няколко места с вилица. Пече се на фурна до пълна готовност.