2 тиквички
1 голям патладжан
1 голяма червена чушка
1 малка глава лук
3 скилидки чесън
половин опаковка замразен артишок (само сърцевината)
6 листа кори за баница
зехтин
настъргано сирене Пекорино Романо
комбинация от сирена на вкус – прясна моцарела, настъргано сирене Фонтина (или друг вид по-меко сирене), пекорино и пр.
настърган кашкавал и черен пипер за поръсване
Нарежете зеленчуците на кубчета, поръсете ги със зехтин, сол и черен пипер и ги изпечете на 220 градуса, докато омекнат и станат златисти. Докато станат зеленчуците, дръжте корите за баница покрити с навлажнена кърпа, за да не се изсушат! Започнете да редите корите една върху друга, като мажете всяка с малко зехтин и поръсвате с пекорино (може и обикновен кашкавал).
Когато поставите и последния лист, разпределете отгоре му изпечените зеленчуци, като оставите бордюр от около 5 см. Поръсете с комбинация от настъргани сирена. Подвийте оставеното ръбче върху зеленчуците, после внимателно навийте на стегнато руло, започвайки от дългата страна на корите.
Отгоре наръсете със зехтин, след това с настърган кашкавал и черен пипер и изпечете за около 20 минути на 200-220 градуса – до златисто.
Оставете щрудела да се охлади малко, преди да го разрежете.