Тесто:
10 яйца (среден размер)
200 гр. пудра захар
50 гр. нарязан шоколад
4 супени лъжици грис
2 супени лъжици брашно
1 чаена лъжичка оцет
Крем:
10 жълтъка
10 супени лъжици захар
7 супени лъжици брашно
1 л прясно мляко
250 гр. масло
200гр. пудра захар
200гр. счукани орехи
100 гр. нарязан шоколад
300 гр. течен шоколад
1 опаковка разбита сметана
120 мл прясно мляко
1. В два различни съда отделете белтъците от жълтъците.
Започнете с разбиване на белтъците, докато получите гъста пяна. Бавно лъжица по лъжица добавяйте захарта и бийте, докато получите копринено гладка и лъскава смес или докато захарта напълно се разтопи. Добавете оцета, брашното, гриса и нарязания шоколад и бавно с шпатула с леки движения хомогенизирайте съставките.
В тавичка за печене, застлана с хартия за печене или просто леко намазнена, изсипете тестото и го изпечете (изсушете) на 150 градуса за около час и половина.
Приготвяне на крема:
Разбийте на ръка жълтъците заедно с брашното и малко мляко. Останалото мляко загрейте със захарта, докато започне да ври. Когато заври, изсипете сместа с жълтъците и сварете гъст крем.
Покрийте го с фолио, за да не хвана коричка, и го оставете да се охлади.
Разбийте маслото с пудрата захар, след което го добавете към охладения крем и разбъркайте много добре.
Разделете крема на две части и в едната част добавете смлените ядки и нарязания шоколад. Втората половина оставете неовкусена.
Разрежете блата на три равни части. Върху първата кора намажете половината течен шоколад, след което нанесете крема без ядки, като заделите от него една трета. Сложете отгоре втората кора, намажете с течен шоколад, след което - с ореховия крем. Завършете с третия блат и го намажете с крема без ядки.
Украсете тортата с разбита сметана, фондан или крем.
Добър апетит !!!