Всеки плод има своя скрита сила, която дава сила, енергия и много здраве. За първи път ще представим ябълката и нейните 'чудодейни сили за здравословен живот. Ежедневната консумация на една до две ябълки на ден, и Вие вече сте направили крачка напред към по-добро здраве. Ябълките, както много хора вярват,са дошли директно от рая, това не е само символ на грях, страст и любов, но и символ на вечната младост.
Ябълките , благодарение на съставките, които съдържат в себе си са много здравословна храна. Въпреки, че с тях не можем да излекуваме нито една болест, но с тяхното ежедневно потребление можем да предотвратим появата на много здравословни проблеми и заболявания.
Ябълката е наистина първа съкровищница на съставки, които оказват положително влияние върху нашия организъм. В зависимост от сорта, 100 g ябълки съдържат около 85 g вода, 10.9 g въглехидрати, и 3 g фибри. В ябълката има и 40 mg витамин С, след това витамини А, Е, В1, В2, В6 и бета-каротин.Ябълката съдържа и минерали, много калий (100 до 180 mg), след калций, фосфор, магнезий и желязо.
Благодарение на голямото количество и въглехидрати, особено на фруктоза и глюкоза, ябълката снабдява организма с енергия и предотвратява умората и загубата на концентрация .
Въпреки че някои сортове плодове са много богати на витамин С, благодарение на комбинацията от този витамин с минерали и други полезни съставки в ябълката, тя засилва имунната система на организма и е много ефективна в борбата срещу вируси, бактерии и вредното действие на свободните радикали.
Благодарение на полезните съставки, ябълката предпазва от настинка, и в борбата срещу злокачествените заболявания е доказано че, например, намалява риска от развитие на рак на дебелото черво .
Каротинът от ябълката предпазва от въздействието на вредните ултравиолетови лъчи. Освен че съдържа пектин и целулоза, също така регулира храносмилането в храносмилателния тракт, стабилизира чревната флора, така че помага при затруднения в храносмилането, особено при диария или запек.
Ябълката действа положително и на сърцето и кръвоносните съдове . Предотвратява натрупването на вредни вещества в кръвта, намалява нивото на повишения холестерол в кръвта и предотвратява запушването на кръвоносните съдове, което намалява риска от тромбоза и атеросклероза. Ябълката действа положително и на работата на сърцето.
Тъй като ябълката съдържа много калий, това стимулира отделянето на излишните течности от организма. Често се използва и в много диети за намаляване на телесното тегло. Ябълка е богата на фибри, които засищат стомаха и намаляват апетита. Ябълките са полезни във всички диети, с цел намаляване на килограмите.
Ябълката влияе положително и на бъбреците, черния дроб, жлъчката и жлъчните пътища. Поради свойствата си, това е допълнително естествено средство за облекчаване на различни болки и се използват в храненето на болните. Така се използва при заболявания на пикочния мехур и пикочните пътища, при диабет, заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, бъбреците и черния дроб.
Здравословни плодове, тъй като тя съдържа калций и фосфор, влияе положително и на костите и зъбите.Флуорът от ябълката предотвратява кариеса на зъбите и поддържа нормалната устна флора. С дъвченето на ябълката се почистват зъбите и се унищожават вредните бактерии в устната кухина.