Толкова сочен, че се топи в устата – сладкиш с ябълки и орехи , полят с копринен шоколадов сос. Това удоволствие се приготвя лесно, но за сметка на това вкусът му дълго ще се помни, след като го опитате. Измерва се с чаша от 250 мл.
Перфектният сладкиш с ябълки, грис и копринен сос
Необходими продукти:
- 2 яйца
- ½ – 1 чаша (от 250 мл) захар, на вкус
- 1 чаша (около 240 г) грис
- 5 г бакпулвер или сода бикарбонат
- 3-4 ябълки (около 650 г)
- 1 чаша едро смлени орехи (около 150 гр.)
- 10 гр. ванилова захар (1 пакетче)
- 1 ч. л. канела
- 4 ч. л. какао (7-10 гр.)
- ½ чаша олио (125 мл)
- 1 чаша (250 мл) кисело мляко
За соса:
- 1 чаша (250 мл) мляко
- 100 г шоколад
- ½ чаша захар
- може и по-малко
- 50 г масло или маргарин
- 3 чаени лъжички какао
Начин на приготвяне:
Смелете орехите и ги смесете с една чаша грис. Към сухата смес добавете 1 чаена лъжичка бакпулвер и 4 чаени лъжички какао на прах. Разбъркайте, за да се изравнят съставките.
Разбийте две яйца с половин или пълна чаша захар (по ваш вкус) до плътност и побеляване. Докато бъркате с миксера, добавете половин чаша олио, след това една чаша кисело мляко и накрая намалете скоростта и добавете сухите съставки. Изравнете сместа.
Обелете ябълките, настържете ги, добавете една чаена лъжичка канела и пакетче ванилова захар. Добавете ябълките към разбитата смес и разбъркайте, за да се комбинират. Намаслете и набрашнете средно голяма форма, след което изсипете готовата смес в нея.
Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. Проверете с клечка за зъби кога е готов сладкишът, след което го извадете от фурната. Докато се пече, пригответе заливката, защото трябва да е гореща.
За заливката: В тенджера се слагат 250 мл мляко, 100 г шоколад, 50 г масло, 3 ч. л. какао и половината захар или на вкус. След като сместа заври, я варете още минута на слаб огън при непрекъснато бъркане.
След това оставете глазурата да се охлади за 2-3 минути. Набодете блата на няколко места и докато е горещ, го залейте с горещия шоколадов сос. Изчакайте 5 минути и го нарежете на кубчета. Оставете да изстине и сервирайте.
Да ви е сладко!