Редовната консумация на ябълки спомага за удължаването на живота, както и за по-бавното стареене. Това казват учени от Института за изследване на храната в британския град Норич.
Те са открили в ябълките сложен комплекс, който има способността "да подмладява сърцето, да подобрява циркулацията на кръвта и да повишава имутитета", съобщава ИТАР-ТАСС.
Полифенолът епикатехин , който в ябълките е в голямо количество, притежава уникалното свойство да влияе позитивно на сърдечносъдовата система.
Резултатите от наблюденията над доброволци, употребяващи значително количество ябълков сок, показват, че тяхната сърдечносъдова система и организмът им са с показатели на "поне 17 години по-млади хора".
Най-много концентрация на полифенола епикатехин има в дивите ябълки, казват британските учени, предава КРОСС.