Ябълки, орехи и копринена шоколадова заливка - най-голямата есенна вкусотия, която може да направите вкъщи:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ябълки, орехи и копринена шоколадова заливка - най-голямата есенна вкусотия, която може да направите вкъщи:
Ябълки, орехи и копринена шоколадова заливка - най-голямата есенна вкусотия, която може да...
18097
Ябълки, орехи и копринена шоколадова заливка - най-голямата есенна вкусотия, която може да направите вкъщи:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Толкова сочен, че се топи в устата – сладкиш с ябълки и орехи , полят с копринен шоколадов сос . Това малко вълшебство от вкусове е толкова лесно за приготвяне, че просто нямате оправдание да не си го направите у дома! Най-хубавото е, че продуктите се измерва с чаша от 250 мл. Ето какво ви трябва за сочния ябълков сладкиш с шоколадова заливка :

шоколадово-ябълков сладкиш

Ябълков сладкиш с орехи и копринена шоколадова заливка

Необходими съставки:

2 яйца

½ – 1 чаша (от 250 мл) захар, на вкус

1 чаша (около 240 г) грис

5 г бакпулвер или сода бикарбонат

3-4 ябълки (около 650 г)

1 чаша едро смлени орехи (около 150 гр.)

10 гр.

ванилова захар (1 пакетче)

1 ч. л. канела

4 ч. л. какао (7-10 гр.)

½ чаша олио (125 мл)

1 чаша (250 мл) кисело мляко

За соса:

1 чаша (250 мл) прясно мляко

100 г шоколад

½ чаша захар, може и по-малко

50 г масло или маргарин

3 чаени лъжички какао

Начин на приготвяне:

Смелете орехите и ги смесете с една чаша грис. Към сухата смес добавете 1 чаена лъжичка бакпулвер и 4 чаени лъжички какао на прах. Разбъркайте, за да се изравнят съставките.

Разбийте две яйца с половин или пълна чаша захар (по ваш вкус) до плътност и побеляване. Докато бъркате с миксера, добавете половин чаша олио, след това една чаша кисело мляко и накрая намалете скоростта и добавете сухите съставки. Хомогенизирайте сместа.

кексово тесто

Обелете ябълките, настържете ги, добавете една чаена лъжичка канела и пакетче ванилова захар. Добавете ябълките към разбитата смес и разбъркайте, за да се комбинират. Намаслете и набрашнете средно голяма форма, след което изсипете готовата смес в нея.

ябълкова смес в тава

Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. Проверете с клечка за зъби кога е готов сладкишът, след което го извадете от фурната. Докато се пече, пригответе заливката, защото горещият сладкиш се залива с горещ сос.

За соса: В тенджера се слагат 250 мл прясно мляко, 100 г шоколад, 50 г масло, 3 ч. л. какао и половината захар или на вкус. След като сместа заври я варете още минута на слаб огън при непрекъснато бъркане.

След това оставете глазурата да се охлади за 2-3 минути.

Набодете блата на няколко места и докато е горещ, го залейте с топлия шоколадов сос. 

сладкиш с шоколадов сос

Изчакайте 5 минути и го нарежете на кубчета. 

ябълков сладкиш с шоколад

Оставете да изстине и сервирайте.

ябълков сладкиш с шоколадова заливка

ябълков сладкиш с орехи и шоколад

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft