Всички знаем още от деца, че ябълките са сред най-полезните плодове. Не само заради витамините, но и заради пектина, с който е зареден този сочен плод.
В англоговорящите страни дори има поговорка: "One apple a day keeps the doctor away" - или с други думи казано "Една ябълка на ден държи доктора далеч". Ябълките са полезен плод, който е богат на микроелементи и витамини. Съдържа аскорбинова киселина, витамин К, желязо, фосфор, магнезий, калий, цинк, натрий и мед. Оказва се обаче, че ябълките са нож с две остриета - има известни противопоказания , при които не можете да ядете този плод.
Лекарите предупреждават за опасността от ядене на ябълки веднага след основното хранене, тъй като „атакуват“ защитната киселинна обвивка на зъбите. Поради тази причина те трябва да се ядат след 30-40 минути след хранене.
Заедно с това изследователи от Английския университет в Рединг доказаха, че вероятността да се сблъскате с инсулт или инфаркт се намалява, ако ядете два или три плода дневно.
Антиоксидантите присъстват в плодовете на ябълката, а както е известно, те ефективно блокират раковите клетки. Изключително полезни са и корите, които не трябва да се махат, а се препоръчва да се изяде цялата ябълка.