За масленото тесто:
100 гр. студено масло
300 мл. пшеничено брашно
50 мл. пудра захар
1 яйце
1/2 с.л. студена вода
За марципановия крем:
200 гр. марципан
настърганата кора на 1 лимон
100 мл. стафиди
1-2 с.л. прясно мляко
За ябълковата плънка:
5 ябълки
сокът от 1 лимон
3 с.л. захар
3 ч.л. канела
2 ч.л. кардамон
За маслените трохи:
50 гр. масло
50 мл. захар
100 мл. овесени ядки (пълнозърнести)
50 мл. брашно
За масленото тесто: Нарежете студеното масло на малки парченца и го объркайте с пръсти с брашното и захарта, като работите бързо. Прибавете яйцето и водата и оформете на гладко тесто. Не месете! Сложете в найлонов плик или прозрачно фолио и оставете тестото да почива в хладилника за най-малко 30 минути. Щом изстине, разточете тестото на кръг и внимателно го прехвърлете в подходяща форма за пай. Включете фурната на 175 градуса.
За марципановия крем: Натрошете марципана на парченца и го смесете с настърганата лимонова кора. Разрежете стафидите на по-малки парченца и ги смесете с марципана. Налейте малко прясно мляко, за да се оформи кремът. Налейте готовия крем в приготвената коричка на пая.
За ябълковата плънка: Внимателно обелете кората на измитите ябълки на 1 дълга лента. От нея ще се оформят розите накрая. Махнете сърцевината на ябълките и ги нарежете на малки парченца. Веднага ги прехвърлете в купа, добавете лимоновия сок и объркайте. Запържете ябълките, докато леко омекнат, в смес от маслото, захарта и подправките. Налейте получената плънка върху марципановия крем.
За маслените трохи: Смесете продуктите, докато се получи трошливо тесто. Поръсете получените маслени трохи върху ябълковата плънка и покрийте с оформените от кората на ябълките рози. Печете в средата на фурната за 20-30 минути.