1. Разбийте маслото и постепенно добавете захарта. В маслената смес прибавете яйцето и сметаната, след което обединете сместа с брашното и бакпулвера. Тестото трябва да се отделя от съда, в който ще го замесите. Оформете на топка и я опаковайте във фолио и поставете в хладилник, докато приготвите останалата част от рецептата.
2. Ябълките почистете и нарежете на тънки филийки. В тавата, в която ще печете пая, поръсете малко захар и равномерно я разпределете по дъното. Върху захарта разпределете ябълките, добавете малко канела, ванилова захар и поръсете със сок от лимон. Сложете тавата на топъл котлон и загрейте, докато захарта се карамелизира. Махнете от огъня и охладени.
3. Извадете тестото от хладилника, разтеглете или разточете с размерите на тавата, след което с него покрийте ябълките, а краищата леко притиснете към съда. Печете пая на 180 градуса около 20-25 минути. След като го извадите от фурната, поставете отгоре кърпа. След 10-ина минути прехвърлете пая върху чиния за сервиране.
Важно: Нарежете пая като торта и всяко парче поднесете поръсено с пудра захар и канела.