За тестото:
75 гр. масло
1 ванилова захар
1 яйце
100 гр. захар
375 гр. брашно
2 пакетчета бакпулвер
125 мл. прясно мляко
За заливката:
500 мл. прясно мляко
70 гр. грис
2 супени лъжици захар
100 гр. масло
4 яйца
1 ванилова захар
Освен това:
1,5 кг. ябълки
канела за поръсване
Стъпка 1: Ще започнем с подготовката на заливката. Първо сварете гриса. Когато заври млякото, добавете гриса и разбъркайте хубаво, докато получите гъста смес. Оставете я да се охлади.
Стъпка 2: Вземете 4 яйца и отделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте на твърд сняг. В жълтъците добавете захарта с ванилената захар и хубаво разбийте, докато се разтопи захарта. След това добавете охладения грис, маслото на стайна температура и разбийте, за да се съединят съставките.
Добавете белтъците и хубаво разбъркайте до хомогенна смес.
Стъпка 3: За тестото - сложете всички съставки в купа - първо сухите, след това - течните, и измесете гладко тесто. След това с ръце го разпределете по повърхността на тавата.
Стъпка 4: Ябълките нарежете на тънки резенчета и ги поставете върху тестото с леко натискане. Поръсете с канела по желание и залейте с готовата заливка.
Стъпка 5: Печете сладкиша 30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. След това оставете да се охлади, за да може по-лесно да се разреже.