2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. овесени ядки
100 мл олио
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. кисело мляко
500 гр ябълки
2 яйца
1/2 ч.ч. орехи
1 ч.ч. твърдо сирене
за топинга:
1 с.л. олио
2 с.л. овесени ядки
50 гр настъргано твърдо сирене
Ябълките се настъргват на едро ренде и се изстискват от сока. В голяма купа се разбиват яйцата. Прибавя се брашното, овесените ядки, олиото, киселото мляко в което е разтворена (шупнала) содата за хляб и се разбърква. Към сместа се добавят изцедените ябълки и нарязаните на ситно орехови ядки, както и сиренето, нарязано на малки кубчета. Сместа е доста по-гъста от кексова. Сместа се разбърква и се разпределя в 2 продълговати форми за кекс. Ако формата не е силиконова, я намажете с олио и я посипете с брашно или използвайте хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 190 градуса около 45 мин, след което се изважда и се намазва с олиото и се посипва с овесените ядки и настръганото сирене. Пече се още около 15-20 мин, докато сиренето стане златисто.