Спазвате ли Великденския пост? Тогава сигурно имате моменти, в които неистово ви се хапва нещо сладичко, но ви спира съдържанието на опаковката. Е, днес сме помислили за вас и ви предлагаме една страхотна рецепта за постна ябълкова пита .
Ябълкова пита с грис
За тестото:
15 супени лъжици хладка вода
15 супени лъжици захар
1 ванилия
сока от 1 портокал и настърганата кора
15 супени лъжици олио
15 супени лъжици грис
15 супени лъжици брашно
1 бакпулвер
1 ч.л.сода бикарбонат
100 гр.стафиди
100 гр.нарязани орехи, лешници
4 настъргани ябълки
За сиропа:
300 гр.захар
300 мл вода
сока от 1 портокал
Приготвяне:
Всички съставки за тестото се добавят към водата в реда, в който са изброени. Бърка се много добре, докато сместа стане гладка. Оставя се да престои 1 час. През това време се разбърква два пъти. Изсипва се в кръгла тавичка (диаметър 28-30 см), предварително намазнена и набрашнена. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за 35-40 минути - до суха клечка. Щом питата се охлади, се нарязва.
За сиропа: водата със захарта и портокаловия сок се оставя да заври и след това ври на умерен огън за 2-3 минути. Щом ябълковата пита се охлади, се залива с горещ сироп.
Да ви е сладко!