200 мл прясно мляко
30 гр. масло
5 с.л. захар (3 с.л. за тестото и 2 с.л. за плънката)
2 с.л. олио
2 яйца (1 за тестото, 1 за намазване)
1 пак. ванилова захар
1/4 ч л. сол
1 препълнена ч.л. суха мая
2-2,5 ч.ч. пшеничено брашно
2 ябълки
карамелизирано кондензирано мляко (варено в тенджера с вода 1,5-2 часа)
Пресейте в купа 3 супени лъжици брашно, смесете го с маята, изсипете топлото мляко, разбъркайте и оставете да втаса настрана.
Разтопете маслото, изсипете го в купа, добавете захарта, солта, ваниловата захар, маслото и яйцето и разбъркайте добре. Изсипете сместа в шупналата мая, бавно добавете останалата част от пресятото брашно и омесете незалепващо и меко тесто. Покрийте го и оставете на топло място да втаса за около 30-40 минути, не повече.
Настържете една ябълка на едро ренде, изстискайте излишния сок, разбъркайте ябълките със захар на вкус - около 1-2 супени лъжици. Добавете малко канела.
Извадете тестото на набрашнена маса, премесете го и го разделете на две части.
Разточете първата половина на правоъгълник, намажете го с малко масло, след това с част от кондензираното мляко, сложете половината от ябълковия пълнеж.
Навийте го на руло и нарежете на не много широки филии.
По същия начин постъпете и с втората половина на тестото.
Покрийте тавата с намаслена хартия за печене, подредете бухтичките на малко разстояние една от друга с разреза нагоре. Може леко да ги дооформите с ръка.
Покрийте с фолио и ги оставете да престоят 10 минути, докато се загрява фурната.
Включете фурната на 180 градуса.
Намажете втасалите бухтички с разбитото яйце и поръсете със захар (най-добре кафява).
Печете на 180 градуса, докато бухтичките се надигнат възможно повече, след това може да включите на 200 градуса и да допечете до златисто кафяво.
Готовите бухтички охладете, като ги покриете с чиста кърпа, а след това внимателно ги разделете с нож.