100 грама овесени ядки
1 ч. л. смес от подправки по избор (канела, ванилия, карамфил и пр.)
50 грама кафява захар
50 грама масло
За пълнежа:
8 парчета ябълка (1-2 ябълки)
25 грама масло
25 грама захар
2 с. л. сладко от червени плодове (малина, ягода, касис и пр.)
500 грама готов яйчен крем (пудинг)
290 мл сметана
Овесените ядки се смесват с подправките и захарта. Маслото се разтопява в загрятие тиган, след което в него се запържват овкусените овесени ядки за 5-6 минути, като се бърка непрекъснато. Готовата смес се прехвърля в купа, за да изстине.
Ябълките се режат на дребни парченца. Маслото за плънката се разтопява отново и в него се запържват за няколко минути ябълковите парчета. Поръсват се със захарта и се задушават още няколко минути, докато пуснат сока си, а захарта се разтопи. Оставят се да изстинат.
В стъклени чаши се реди пласт от запържените ядки, покрива се с пласт от ябълковата смес, отгоре - с част от сладкото, а върху всичко се излива част от крема. Количеството продукти се разпределя между броя на порциите, като най-отгоре всяка чаша се украсява с разбита сметана и се поръсва с още овесени ядки или по избор - натрошени ядки, настърган шоколад и пр.
Десертът се оставя в хладилник до поднасянето му.