Ябълковият оцет с мек вкус и аромат е идеалната хранителна добавка. Неговата хранителна стойност е трудно да се подцени: витамини, киселини, микро- и макроелементи, ензими ... И той разполага с широка гама от лечебни свойства: насърчава загубата на тегло, ефективно се бори срещу целулита и стриите, както и укрепва косата и лекува редица други заболявания. Но промишленият оцет за тези цели не е подходящ. Само приготвеният у дома, естествения ще ви свърши работа.
Направете си сами - не е толкова трудно, колкото изглежда.
Ябълков оцет с ръж
Ще ви трябва :
3 кг ябълки
1 литър вода
50 g захар
2 супени лъжици мед
20 г ръжени сухари (по избор)
Подготовка :
Измийте ябълките с кората и рендосайте на голяма ренде или блендер
Прехвърлете ябълковата маса в подходящ контейнер (около 5 литра) - тенджера или тиган (да не бъде само алуминий!).
Водата се сварява, след това се охлажда малко. Когато се затопли, сложете захарта и меда в нея. Поставете и ябълките, както и крутоните отгоре.
Не покривайте с капак, а просто го завържете с марля. Оставете да ферментира за една седмица на топло, не слънчево място. Опитайте се да разбърквате поне веднъж на ден, така че ябълките на върха да не изсъхват.
След една седмица, използвайки няколко слоя марля, извадете и излейте течността в чиста сръклена бутилка. Пак трябва да бъде обвързан с марля. Оставете за ферментация за още 1,5 до 2 месеца.
През това време оцетът трябва да стане прозрачен. Цялата утайка ще бъде събрана по-долу. Внимателно изцеждайте чистата течност, излейте в стъклени бутилки и добре запушете
Ябълков оцет
Ще ви трябва :
1 кг ябълки
1,25 литра вода
200 г захар (или мед)
11 g суха мая
Подготовка :
Измийте и настъргайте ябълките на голяма ренде. Използвайте цели ябълки, т.е. с кората и ядрото.
Водата се вари и се охлажда. След това напълнете с ябълковото пюре (250 грама вода на всеки 200 грама ябълки). Добавете захар (или мед), мая и разбъркайте добре.
Поставете кашата от ябълки в контейнер с широка уста (в идеалния случай керамичен съд), така че продуктът да взаимодейства максимално с открития въздух. Оставете за 10 дни при стайна температура, не забравяйте да разбърквате 2-3 пъти на ден с дървена шпатула.
След това прецедете сместа през няколко слоя марля. Получената течност се излива в стъклен съд (течността трябва да отнеме не повече от 2/3 от съда). Покрийте с марля. Не е необходимо да се разбърква, но не е желателно да се променя и местоположението на буркана. Периодът на ферментация и узряване на оцетът отнема от 40 до 60 дни.
След около 30 дни оцетът се рабиства. На повърхността му може да се образува пяна или лигавична маса
Съхранявайте оцетът в плътно затворени стъклени бутилки на хладно място.
Ако желаете, можете да добавите естествени аромати - винегрет или лимонов сок - към оцета . Това ще му даде още по-оригинален вкус и аромат.
Срок на годност на домашно ябълков оцет може да бъде неограничен, ако правилно извършвате всички процеса по приготвянето му, съхранението му и стерилизирането.
Домашният оцет е идеален компонент за салати и други ястия. Той задоволява добре необходимостта на човешкото тяло за кисела храна. Някои диетолози съветват да започнете деня с витаминна напитка : в чаша топла вода трябва да разтворите 1 супена лъжица мед и ябълков оцет, пийте всяка сутрин на празен стомах.
Както вече споменахме, той е полезен и за външно приложение. Така че, не пропускайте възможността да си направите домашен и споделете с приятелите си