Ако обичате вкуса на плодовите ликьори , то този определено ще ви допадне! Сладкият и вкусен ликьор от ягоди , събрал в себе си всички сокове на лятото, не е просто алкохол, а вкусен домашно приготвен еликсир. Става с всякакви други горски плодове, а много вкусен е с вишни или череши.
Всеки има своя собствена рецепта за домашно ликьорче , но този е наистина гениален в своята простота: 4 чаши захар, 4 чаши вода, 4 чаши плодове, 4 чаши водка или чист спирт. Няма как да е по-лесно от това!
Въпреки лекотата на приготвяне, напитката взривява с вкуса. Тя радва окото, дава наслада на вкусовите рецептори, и най-важното, без значение колко пиете, на следващата сутрин сте свежи като краставичка.
Домашен ликьор от горски плодове
СЪСТАВКИ:
- 4 чаши захар
- 4 чаши ягоди или други горски плодове
- 4 чаши вода
- 4 чаши водка
ПРИГОТВЯНЕ
1. Залейте захарта с топлата преварена вода, така че да не потъне на дъното, а да е равномерно разпределена.
2. Добавете към водата измитите и подсушени плодове цели, ненамачкани.
3. Сега добавете водката и бъдете търпеливи.
4. Изсипете течността в стъклен буркан (трябва да е достатъчен трилитров), покрийте с капак и приберете на тъмно място. В рецептата пише, че трябва да се обърнат, но мислим, че няма нужда от това: за разлика от виното, тук няма процес на ферментация.
5. Ще трябва да потърпите 10 дни, не по-малко. Още по-добре 2 седмици. В старите дни се е смятало, че ликьорът трябва да се остави да кисне с плода толкова дълго, че напитката да "залепне" за стъклото и да остави там светла следа.
6. През това време плодовете ще си пуснат цвета, аромата, сока и ще се утаят на дъното. Внимателно, за да не размътите утайката, прецедете прозрачната течност в друг съд.
7. Пресипете ликьора в стъклени съдове.
Получава се много вкусно с всякакви плодове, но е желателно те да са меки и сочни. В крайна сметка, силата на такъв ликьор ще бъде в рамките на 18-22 градуса, в зависимост от плодовете.
Ликьорът от френско грозде ще се получи по-мек, черешовият, ако черешата е с костилките - по-силен. Можете да използвате чист спирт или добре пречистена домашна ракия вместо водка. Пропорциите трябва да останат същите, но градусът ще се увеличи значително.