Сега дойде любимото ми време. Местният пазар е пълен с пресни зеленчуци, плодове Неописуема радост ме обзема при вида на ягодите. Започвам да мечтая да ги ям и да го добавям към различни рецепти. Миналата година приготвях любимия си ягодов чийзкейк почти всяка седмица . Тази година преминах на пайове. Което и вас съветвам. Ягодовият пай с пълнеж от заквасена сметана ще впечатли и най-претенциозния гурме вкус. И малки сладки ягодки ще ви помолят да го готвите по-често.
Ягодов пай с пълнеж от заквасена сметана се оказва много вкусен. Само си представете: ронлива хрупкава основа от тесто от сладкиши, най-деликатната заквасена сметана и сочни, сладки ягоди. Описвам ви вкуса му и вече мислено тичам да го направя. Без повече шум, нека да преминем направо към рецептата!
Съставки
Пшенично брашно 275 гр
Масло 100 g
Яйце 4 бр
Захар 170 гр
Ягода 500 гр
Сметана 300 гр
Ванилия 10 g
Подготовка
Смелете маслото с 200 г брашно . Въведете 1 яйце и 1 супена лъжица захар и замесете тесто. Оформете тестото на топка, увийте го със стреч фолио и охладете за 30 минути.
Междувременно подгответе пълнежа. Разбийте заквасената сметана, 3 яйца, останалата захар, ванилията и 75 г брашно
Измийте пресните ягоди и разрежете всяко зрънце наполовина.
Поставете тестото за печене в тенджера и набодете няколко места с вилица.
Поставете горските плодове отгоре и ги покрийте със заквасена сметана.
Печете на 180 градуса за 40 минути.
Един семпъл и вкусен сладкиш ще разведри деня ви, било то непринуден или празничен. Побързайте да се насладите на вкусни лакомства с това сочно зрънце. Лятото е толкова кратко!