За пандишпановия блат:
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 амонячна сода
1 и 2/3 ч.ч. брашно
3 ванилии
краве масло за намазване
За крема:
2 яйца
4 с.л. захар
1 с.л. брашно
2 ч.ч. мляко
50 г краве масло
За украса:
500 мл сладкарска сметана
200 г пресни ягоди
100 г пудра захар
5-6 с.л. орехи, бадеми или други ядки
За сиропа:
250 г вода
3 с.л. захар
1 с.л. коняк
Яйцата се измиват добре с топла вода. Чукват се едно по едно в дълбок съд и към тях се добавя захарта. Разбиват се с миксер, докато сместа стане кремообразна и побелее. Содата се обърква заедно с брашното и ванилията, добавя се към яйчената смес лъжица по лъжица и бавно се разбърква. Фурната се включва на 180 градуса, за да загрее. Взема се тортена форма с откопчаващ се пръстен. Намазва се обилно с краве масло. В нея се излива тестото. Фурната се превключва на долно печене. Блатът трябва да се надигне и почти да запълни формата. След това се превключва на горно печене, а се изключва долното. След около 10-15 минути блатът е готов (за всеки случай се проверява с клечка за зъби). Тортената форма се откопчава. Внимателно се отлепя тортената платка от дъното с помощта на шпатула.
Кремът се приготвя по следния начин: двете яйца заедно с 4- те с.л. захар се разбиват до побеляване. Добавя се супена лъжица брашно. Млякото се слага в касерола и съдът се поставя на загрят котлон. Когато заври млякото, тендежрата се оттегля от загретия котлон и бавно на тънка струйка се добавя яйчената смес. Връща се отново на загретия котлон и се бърка до сгъстяване. След готовност се оттегля настрани и се добавя парчето краве масло.
Сиропът се приготвя като към кипналата вода се добавя захар. Бърка се, докато се разтвори. След 10 минути варене се оттегля и се добавя 1 с.л. коняк.
Целите ягоди се разрязват на две половини. Блатът се разрязва с конец на две половини. В тортена чиния се слага долната половина, напоява се със сироп, намазва се с варения яйчен крем. Върху слоя крем се подреждат част от ягодите. Другият блат се напоява със сироп откъм срязаната страна, след което се похлупва върху ягодите. Сладкарската сметана се слага в дълбок пластмасов съд. Разбива се с миксер до сгъстяване, като пстепенно се добавя пудрата захар. Тортата се маже със сметановия крем отстрани и отгоре. С помощта на шприц могат да се оформят сметанови розички. Украсява се с останалите ягоди и се поръсва с натрошените или цели ядки. Тортата се оставя да престои един ден в хладилника, след което е готова за консумация.