330-350 гр. ягоди, почистени от дръжките и нарязани на парченца (общо 2 ч.ч.)
2 ч.л. пресен лимонов сок (от половин лимон)
1/2 ч.ч. + 2 с.л. захар
Кората на половин лимон
2 чаши пълнозърнесто брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
6 с.л. студено масло, нарязано на малки парченца
2/3 чаша гъста сметана
Едра захар за поръсване
Загрейте фурната на 190 градуса и покрийте тавичка с хартия за печене.
Смесете ягодите, лимоновия сок и 2 с.л. захар и оставете да омекнат, докато приготвяте тестото.
В купа смесете 1/2 чаша захар и лимоновата кора, като ги стриете с пръсти, докато се поемат и пуснат аромата си. Добавете с разбиване брашното, бакпулвера и солта. С нож за тесто (или 2 обикновени ножа) нарежете маслото, добавяйки го постепенно в брашнената смес, докато заприлича на едри трохи. Добавете сметаната и объркайте, колкото да се смесят продуктите. Не се притеснявайте, ако тестото ви се струва на бучки и неомесено – омекналите сочни ягоди ще го навлажнят.
Прибавете към тестото ягодите и разбъркайте леко. С лъжица пускайте купчинки от тестото върху приготвената тавичка с хартия за печене (по 1,5 лъжици на порция). Отгоре поръсете с едрата захар. Изпечете за 12-15 минути – до златисто-кафяво. Оставете сладките да се охладят върху кухненска решетка и консумирайте пресни!