Направих тази бишкотена торта за рождения ден на брат ми и още същата вечер беше изядена цялата, защото всички поискаха още едно парче. Подобни видове торти обикновено се правят в специални форми с гъвкав борд, но ако нямате може да го направите и в обикновена тенджера, както направих аз и получих най-вкусната Лятна торта .
Просто постелете цялата вътрешност на тенджерата със стреч фолио, след това наредете пълнеж-бишкоти-пълнеж-бишкоти, след това на следващия ден поставете десертна чиния или поднос върху тенджерата, след което обърнете тенджерата с главата надолу, така че цялата торта да излезе. И разбира се махнете фолиото и украсете по желание. Ето и продуктите за това невероятно разхлаждащо Ягодово чудо :
Ягодово чудо със сметана и крема сирене
Продукти:
- 1 голяма кутия бишкоти по избор
- 500 мл сладкарска сметана за разбиване
- 400 г заквасена сметана
- 200 г крема сирене
- 500 г ягоди (или други горски плодове по избор)
- малко сок от ягодите за потапяне на бисквитките
- 2 пакетчета желатин
- 1 пакетче суха сметана
- 100-150 мл прясно мляко за разбиване на сметаната
- 5 супени лъжици пудра захар
Приготвяне:
Измийте ягодите, отцедете ги, почистете ги от зелените листа и ги нарежете на ситно. Бишкотите се разполовяват (по дължина). В купа разбийте крема сиренето (маскарпоне, Филаделфия или по ваш избор).
Започнете постепенно да добавяте заквасената сметана и накрая пудрата захар, след което всичко се разбърква и се заглажда на гладък крем. В друга купа разбийте сладката сметана до сгъстяване, след което постепенно я добавете към предишната смес и разбъркайте.
Пригответе желатина според указанията на пакетчето, накиснете го в студена вода, след което като набъбне го разтопете в микровълнова или на пара и добавете в крема. Разбийте с миксер за разпределяне. Накрая се добавят наситнените ягоди и се разбърква с лъжица.
На дъното на формата се нареждат половината бишкоти, предварително накиснати за кратко в ягодов сок (или портокалов сок или прясно мляко...), след това върху тях се разпределя половината от крема с ягоди, заравнява се, след което се нареждат останалите бишкоти ( напоени със сок).
Накрая разпределете останалия ягодов пълнеж върху бишкотите. Заравнете го хубаво и оставете цялата торта за една нощ в хладилника, след което на следващия ден махнете ринга (или тенджерата) и покрийте цялата торта с разбита сметана. Декорирайте по желание.