Яденето на тези храни може да предизвика мигрена: Диетолог публикува ЧЕРНИЯ СПИСЪК

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Яденето на тези храни може да предизвика мигрена: Диетолог публикува ЧЕРНИЯ СПИСЪК
4940
Снимков материал: pixabay.com
Яденето на тези храни може да предизвика мигрена: Диетолог публикува ЧЕРНИЯ СПИСЪК

Яденето на определени храни може да предизвика главоболие , особено мигрена . Какво трябва да избягваме, ако страдаме от мигрена, предлага Йована Среич Ферлуг, диетолог-диетолог.

Мазни, отлежали сирена

мазни сирена

Сиренето съдържа веществото тирамин, което според учените причинява мигрена, въпреки че механизмът на действие не е напълно изяснен.

Едно от тълкуванията е, че той предизвиква отделянето на повече норепинефрин в мозъка и че комбинацията с тирамин причинява главоболие. Особено трябва да избягвате мазни, отлежали сирена със силна миризма.

Алкохол

алкохол

Червеното вино може да бъде свързано със силни мигрени, а бирата и бялото вино също могат да причинят силно главоболие. Причината - бирата и виното съдържат тирамин. Алкохолът увеличава притока на кръв към мозъка, което може да предизвика мигрена или да засили ефектите на съществуваща мигрена.

Добавки

мигрена причинители

Хранителните добавки, особено консервантите или нитритите в хот-дог, шунка, колбаси, бекон и много други месни продукти, могат да причинят главоболие. Изкуствените подсладители като аспартам също могат да причинят главоболие, а много диетични сокове, закуски и нискокалорични лакомства съдържат аспартам. Към групата добавки, които могат да причинят главоболие, спадат изкуствените оцветители и добавката диум-глутамин (E621).

Шоколад и кофеин

шоколад и кафу

Шоколадът съдържа кофеин, както и газираните напитки, чайът, кафето и енергийните напитки. В малки дози кофеинът в храната и напитките може да повиши бдителността. В допълнение, кофеинът може да помогне за по-доброто усвояване на лекарствата за болка, включително лекарства за главоболие. Но високите дози кофеин, например в енергийните напитки, могат да причинят раздразнителност, безсъние, безпокойство и мигрена.

Студена храна

сладолед на клечка

Има голям риск да получите главоболие, ако "шокирате" затопленото тяло - например след тренировка - със студена храна като ледени напитки или сладолед. Ще почувствате моментна болка в челото, която ще продължи около 25 до 60 секунди. Така че не е чудно, че повече от 90 процента от хората, които страдат от мигрена, са чувствителни към консумацията на сладолед и други ледени лакомства.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft