Яденето на определени храни може да предизвика главоболие , особено мигрена . Какво трябва да избягваме, ако страдаме от мигрена, предлага Йована Среич Ферлуг, диетолог-диетолог.
Мазни, отлежали сирена
Сиренето съдържа веществото тирамин, което според учените причинява мигрена, въпреки че механизмът на действие не е напълно изяснен.
Алкохол
Червеното вино може да бъде свързано със силни мигрени, а бирата и бялото вино също могат да причинят силно главоболие. Причината - бирата и виното съдържат тирамин. Алкохолът увеличава притока на кръв към мозъка, което може да предизвика мигрена или да засили ефектите на съществуваща мигрена.
Добавки
Хранителните добавки, особено консервантите или нитритите в хот-дог, шунка, колбаси, бекон и много други месни продукти, могат да причинят главоболие. Изкуствените подсладители като аспартам също могат да причинят главоболие, а много диетични сокове, закуски и нискокалорични лакомства съдържат аспартам. Към групата добавки, които могат да причинят главоболие, спадат изкуствените оцветители и добавката диум-глутамин (E621).
Шоколад и кофеин
Шоколадът съдържа кофеин, както и газираните напитки, чайът, кафето и енергийните напитки. В малки дози кофеинът в храната и напитките може да повиши бдителността. В допълнение, кофеинът може да помогне за по-доброто усвояване на лекарствата за болка, включително лекарства за главоболие. Но високите дози кофеин, например в енергийните напитки, могат да причинят раздразнителност, безсъние, безпокойство и мигрена.
Студена храна
Има голям риск да получите главоболие, ако "шокирате" затопленото тяло - например след тренировка - със студена храна като ледени напитки или сладолед. Ще почувствате моментна болка в челото, която ще продължи около 25 до 60 секунди. Така че не е чудно, че повече от 90 процента от хората, които страдат от мигрена, са чувствителни към консумацията на сладолед и други ледени лакомства.