Тиквичките помагат за изхвърлянето на течности от тялото, което е много важно през лятото, ако искате да се детоксикирате или да отслабнете. В такъв случай тази храна трябва да присъства по-често в ежедневните ви хранения.
По рецептата на Валентина направете за обяд това вкусно ястие, за което тя твърди, че благодарение на него е свалила 20 кг. Тиквичките са нискокалорични и могат да се приготвят по много вкусни начини. Това ястие много прилича на мусака, дори е по-вкусно.
„Това е страхотна рецепта за отслабване , особено за тези от нас, които трудно намират вкусни, но здравословни рецепти“, казва един читател. Отскоро Валентина споделя своите рецепти за отслабване , които са много изкушаващи на вкус и можете да ги гледате в канала й в YouTube. Ето какво ви трябва за тази вкусна и Диетична мусака от тиквички :
Диетична мусака от тиквички
Продукти:
- 2 тиквички - 600 г
- 4 яйца
- 200 мл кисело мляко
- 30 мл олио
- сол, черен пипер, риган, куркума или къри
- 4 супени лъжици полента - царевично брашно
- 4 супени лъжици пшенично брашно - пълнозърнесто
- 1 бакпулвер
- 2 супени лъжици семена: сусам, лен, тиква, чиа, кимион
- 200 г сирене
- 50 г леснотопим кашкавал
Приготвяне:
Не е нужно да белите тиквичките, ако са млади, моите бяха по-стари, затова ги обелих, особено на местата, където кората беше удебелена. Отрежете двата края (аз използвах 2 тиквички). След това ги настържете на рендето от страната, която е предназначена за нарязване на кръгчета или при приготвяне на чипс.
Когато ги настържете, преместете тиквичките в по-дълбок съд и ги посолете с 1 чаена лъжичка сол, след което ги оставете да се отцедят от водата, която се съдържа в тях. През това време пригответе основната смес. В друга купа счупете 3-4 яйца в зависимост от големината им.
Разбийте ги малко с тел или бъркалка, посолете, след това добавете 1 кофичка хладко кисело мляко. Разбъркайте леко, след което налейте 1/3 чаша олио. Черен пипер на вкус, след това овкусете с други подправки като сух риган, куркума/къри... Разбъркайте и добавете 4 супени лъжици царевично брашно.
Бъркайте, докато брашното се поеме от течностите и сместа леко се сгъсти, след което добавете 4 супени лъжици пшенично брашно. Разбърквайте всеки път, когато добавяте съставките, за да предотвратите образуването на бучки. Добавете 1 пакетче бакпулвер, а накрая добавете семена на вкус, като: сусам, ленено семе, тиквено семе.
Смесват се на еднородна смес без големи бучки и се натрошава 200 г сирене. Внимавайте с количеството сол, която слагате в тиквичките, защото сиренето е много солено. Разбъркайте леко, след което добавете отцедените тиквички. Разбъркайте, докато всички тиквички се напоят със сместа.
Така приготвената смес се изсипва в застлана с хартия за печене форма (най-добре е с гъвкав ринг). Формата в тази рецепта е с размери 18х25 см, но може да бъде и с подобен размер (кръгла или правоъгълна). Заравнете сместа, след което отгоре поръсете 50 г настърган кашкавал, който лесно се топи.
Включете фурната да загрява на 200 градуса, след което преди да сложите запеканката, намалете на 180.
Сервирайте на филийки, като за мусака. Да ви е сладко!