Кой каза, че докато отслабвате, не можете да ядете вкусни десерти? Тази рецепта ще ви докаже, че дори на диета, пак можете да готвите вкусни и здравословни ястия! Диетичната суфле-торта от ягоди е мечтата на всички фенове на диетите и режимите. Лека, ефирна, умерено сладка - опитайте и няма да ви разочарова! Ето рецептата за лека ягодова суфле-торта :
Лека суфле-торта от ягоди
Продукти:
За основата:
1 малък банан
1 яйце
100 г извара
50 г брашно
подсладител (например 1 супена лъжица еритритол)
За суфлето:
200 г ягоди
14 g желатин
подсладител (50 g еритритол)
За желето:
100 г ягоди
5 g желатин
подсладител (50 g еритритол)
Приготвяне:
Разбийте всички съставки за основата с миксер до гладка смес, прехвърлете във форма и пъхнете да се пече на 180 градуса за 20 минути.
Пригответе желето. Накиснете желатина в малко вода. Разбийте ягодите с блендер, поставете на огъня, оставете да заври, добавете подсладителя. Разтворете набъбналия желатин в горещите ягоди, разбъркайте.
Изсипете във форма, дъното на която е покрито със стреч фолио. Пъхнете хладилника, докато се охлади напълно.
Пригответе суфлето, използвайки подобен принцип. Първо разбийте ягодите, добавете към тях подсладителя и желатина. Поставете на огъня, доведете до температура от 60 градуса (ягодите не трябва да "кипят"), отстранете от огъня.
И сега, с блендер, разбийте интензивно, докато е още горещо в продължение на 5 минути. Сместа ще побелее и ще стане пухкава. Трябва да работите бързо, защото когато суфлето изстине, то "замръзва" пред очите ни.
Сглобяване на тортата:
Поставете основата на дъното на формата, след което изсипете половината от суфлето. Отгоре сложете замразеното желе, изсипете втората половина на суфлето.
Украсете с пресни плодове или по желние и пъхнете тортата-суфле в хладилника, докато се стабилизира (поне 4 часа).
Вкусна и здравословна торта с ягодов желе слой и ягодово суфле! Може да се приготви от всякакви плодове по ваш избор.