Прасковите съдържат не само множество витамини и минерали, но и много незаменими антиоксиданти, които правят плода задължителен за ежедневното ни меню, особено за жените.
Университетът във Вашингтон провел изследване в продължение на две години. Били направени клинични тестове с мишки и жени доброволки.
Жените били между 55 и 65 години и ядели по една праскова дневно всеки ден в продължение на две години. При никоя от тях не се появил рак на гърдата, но наблюденията продължават.
ЗАЩО ПРАСКОВИТЕ ПРЕДПАЗВАТ ОТ РАК ?
- Спирането на метастазите се дължи на веществата, наречени феноли, които се съдържат в прасковата. Това е киселина, която става много активна, когато трябва да предпазва от появата на тумори – злокачествени и доброкачествени. Особено са активни по отношение на рака на гърдата.
- Фенолите са еднакво ефективни, независимо дали ядем прасковата или я пием на сок. Но прасковите трябва да са натурални, а да не са обработвани допълнително, за да изглеждат по- добре в магазина.
ДРУГИ ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА НА ПРАСКОВАТА
1 . Помага срещу преждевременното състаряване. Много са богати на каротен, особено praskovi-dietaксантофили, които пазят артериите, а кожата е предпазена от по- рано остаряване.
2 . Здраве за мозъка и костите. Сокът на плода е много богат на фосфор, които предпазва нервните клетки и здравето на мозъка. Помага за образуването на костите, предпазва от загуба на калций.
3 . Антистрес плод. Прасковата съдържа магнезий и ниацин, които успокояват нервите и предпазват от тревожност и стрес.
4 . Заздравява имунната система. Богата е на селен, който предпазва сърцето и имунната система. Витамините А, В1, В2 помагат за синтез на хемоглобин, като задържат магнезия в тялото.
5 . Намалява холестерола. Предпазва от сърдечни болести, пречиства вените и артериите, дори помага при колики в стомаха и ревматоидна болка.
6 . Предпазва от камъни в бъбреците. Диуретик е и не позволява образуване на камъни, пречиства червата и помага на черния дроб.
Специалистите препоръчват чаша сок от праскови на закуска с 1 с.л. мед. Така се предпазвате от рак на гърдата, подобрявате храносмилането и работата на сърцето.