Рецептата е на наша читателка - Таня. Тя ще ви научи как да се подслаждате с този вкусен и ароматен плод през цялата година, без да го замразявате, без варене и без да използвате какъвто и да е консервант. Ако консервирате ягодите по този начин, те ще запазят свежестта си през цялата година. Ето как да имате пресни ягоди през цялата година :
Пресни ягоди в буркани
Продукти:
2 кг зрели ягоди
2 кг захар и още малко захар за поръсване на ягодите (по три супени лъжици на буркан)
Приготвяне:
Първо е необходимо да се измият добре ягодите под струя студена вода и да се почистят от дръжките. Измитите ягоди се нареждат в цедка, за да се отцеди излишната вода.
След това ги подредете в широка тенджера, внимателно слой по слой, като внимавате да не ги смачкате или повредите ягодите. Поръсете два килограма захар върху ягодите (1 кг захар се слага на 1 кг ягоди).
Внимателно разпределете захарта върху ягодите с ръка и ги оставете в хладно помещение или на стайна температура, далеч от слънцето, за три до пет часа. След един час вземете широка решетъчна лъжица и разбъркайте внимателно ягодите, без да ги повредите.
Ще забележите, че целите ягоди ще бъдат полепени със захар. Оставете ги така, докато захарта се разтопи напълно, още три часа. Отне ми пет часа (в зависимост от температурата в стаята).
Когато захарта се разтопи напълно, остават само ягодите и течният им сироп. Важно е ягодите да не се затоплят, нито да стоят в много топло помещение, защото има възможност да омекнат, което не би ни харесало в нашия случай.
Така приготвените ягоди се съхраняват в предварително стерилизирани стъклени буркани (сварени във вода, или стерилизирани във фурна на 100 градуса или измити в съдомиялна машина при по-висока температура).
Гребнете ягодите и сока равномерно с черпак и внимателно напълнете бурканите, докато се напълнят догоре. Напълнете буркана със сок, но не го препълвайте напълно (захарта е консервант, така че ще ги предпази от разваляне).
След това поръсете три супени лъжици захар върху всеки буркан. Затворете плътно готовия буркан с предварително стерилизиран капак (или обтрит с медицински спирт). Повторете процедурата с останалите буркани.
Съхранявайте затворените буркани на хладно и тъмно място при постоянна температура (мазе, килер) до 12 месеца. Ягодите ще имат страхотен вкус - на свежи, току-що откъснати, когато ги отворите.